Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mianmarban könnygázt és állítólag éles lőszert is bevetettek a tüntetők ellen


Tüntető a mianmari Yangonban 2021. március 2-án.
Tüntető a mianmari Yangonban 2021. március 2-án.

A mianmari biztonsági erők ismét erőszakot alkalmaztak a tüntetők ellen, akik a hadsereg múlt havi hatalomátvétele ellen tiltakoznak. A délkelet-ázsiai országok külügyminiszterei mindeközben találkozót szorgalmaznak a politikai válság megvitatására.

Mianmarban azóta tartanak a tüntetések, hogy egy hónappal ezelőtt a katonaság megbuktatta Aung Szan Szú Kjí megválasztott kormányát. Két nappal az eddigi legvéresebb megmozdulások után a tüntetők március 2-án ismét utcára vonultak az ország nagyvárosaiban.

A tüntetők barikádok mögött gyűltek össze Rangun különböző részein.

A jelentések a rendőrök könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen, akik közül sokan kemény sisakot viseltek és rögtönzött pajzsot szorongattak.

Kalay városában, szemtanúk szerint, éles lőszerrel lőttek a tömegbe a rendőrök, miután a tüntetők megdobálták őket. Többen megsebesültek.

Búcsú a tüntetés fiatal áldozatától
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:43 0:00

Az egykori Burmában a február 1-jei puccs óta folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók azt követelik, hogy a hivatalosan megválasztott kormány kerüljön újból hatalomra, engedjék szabadon Szú Kjít és pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért más vezetőit is.

A megmozdulások kezdete óta legkevesebb 21 tüntetőt öltek meg, köztük 18 ember február 28-án vesztette életét. A hadsereg szerint egy rendőrt is megöltek.

Az aktivisták szerint több száz embert tartóztattak le, köztük újságírókat.

A puccs véget vetett a demokrácia felé tett lépéseknek, amelyet közel 50 éves katonai uralom előzött meg. A katonai hatalomátvételt nemzetközi szinten is elítélik.

A délkelet-ázsiai nemzeteket megdöbbenti az erőszak

Vivian Balakrishnan szingapúri külügyminiszter szerint a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei, akik március 2-án videokonferencián tvittaják meg a helyzetet, és őszintén elmondják majd a mianmari junta képviselőinek, mennyire megdöbbenti őket az erőszak.

Balakrishnan közölte, az ASEAN tagországa, azaz Mianmar, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Thaiföld, Laosz, Kambodzsa, Malajzia, Brunei és Vietnám, szorgalmazzák a párbeszédet a tábornokok és Szú Kjí között.

A 75 éves Szú Kjí a puccs óta nem szerepelt a nyilvánosság előtt, de március 1-jén megjelent egy online bírósági tárgyaláson, ahol újabb vádakat hoztak fel ellene.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG