Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért próbálja az amerikai kormány betiltani a TikTokot?


A képviselőház szombaton elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely egy évet ad a TikTok kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek egyesült államokbeli érdekeltségei eladására – máskülönben betilthatják az Egyesült Államokban az applikációt. A javaslatot kedden a szenátus is megszavazta, már csak Joe Biden elnök aláírására van szükség.

Vessünk egy pillantást az alkalmazás betiltására tett erőfeszítésekre, annak esélyére, hogy a szenátus megszavazza a javaslatot, és hogy valójában mit is jelentene ez.

Miért próbálják betiltani a TikTokot?

Amerikai tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy a TikTok vezetői a kínai kormány lekötelezettjei, és attól tartanak, hogy Peking felhasználhatja a közösségimédia-alkalmazást a 2024-es amerikai választások befolyásolására – mondta Avril Haines, a Nemzeti Hírszerzés igazgatója a képviselőház hírszerzési bizottságának márciusi meghallgatásán.

Számos republikánus és demokrata törvényhozó állítja a Biden-kormányzattal együtt, hogy a TikTok nemzetbiztonsági kockázatot jelent, Kína ugyanis arra kényszerítheti a vállalatot, hogy ossza meg vele 170 millió amerikai felhasználója adatait.

Az igazságügyi minisztérium a közelmúltban arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy mivel a ByteDance székhelye Pekingben található, a TikTok amerikai felhasználói kockázatnak vannak kitéve „olyan külföldi kormányok, így a Kínai Népköztársaság (Kína) miatt, amelyek felderítő tevékenységükről és cenzúrájukról ismertek”.

Ehhez kapcsolódóan: Hatályba lépett az óriásplatformok európai szabályozása

Mit jelent a törvénytervezet?

Egy olyan választási évben, amikor sok politikus nem szeretne gyengének tűnni Kínával szemben, a törvényjavaslat egy a nemzetbiztonsági aggályokra válaszoló lépések sorában. Mindkét politikai párt tisztviselői figyelmeztetéseket adtak ki a TikTokkal kapcsolatban, akárcsak más problémákat illetően a csatlakoztatott autóktól a fejlett AI-csipeken át az amerikai kikötőkben működő darukig.

A másik oldalon sok fiatal szavazó ellenzi a betiltást, mert az alkalmazást használják véleményük kifejezésére és a politika nyomon követésére. Év elején Joe Biden elnök újraválasztási kampánya is csatlakozott a TikTokhoz, ami azt a reményt keltette a cég tisztviselőiben, hogy idén aligha változtatnak a jogszabályi környezeten.

Kik szavaztak a betiltásra?

A törvényjavaslatot 360:58 arányban, széles kétpárti támogatással fogadták el annak a 95 milliárd dolláros jogalkotási csomagnak a részeként, amely egyebek mellett biztonsági segítséget tartalmaz Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak.

A szombati, TikTokot érintő intézkedés abból a jogszabályból ered, amelyet Mike Gallagher, a képviselőház Kína-albizottságának republikánus elnöke és Raja Krishnamoorthi vezető demokrata képviselő március 5-én nyújtott be több mint egytucatnyi társával közösen.

Ellenzői között van többek között Ro Khanna demokrata képviselő is, aki vasárnap az ABC Newsnak azt mondta: szerinte a TikTok tilalma nem éli túl a bíróság jogi felülvizsgálatát, a szólásszabadság ugyanis az alkotmányban rögzített jog.

A képviselőházban számos ismert demokrata szavazott a törvényjavaslat ellen, köztük Alexandria Ocasio-Cortez, Cori Bush és Pramila Jayapal.

„Komoly trösztellenes és adatvédelmi kérdések merülnek fel. Bármilyen nemzetbiztonsági aggályt még a szavazás előtt a nyilvánosság elé kell tárni” – mondta Ocasio-Cortez.

Kedden a szenátus is megszavazta a törvényjavaslatot ami egy csomagban szerepelt olyan kiemelt prioritásokkal, mint az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott segélyek.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz dezinformációra figyelmeztet a választásokra készülő EU

Hogyan érvényesíthetnék a tiltást?

Ha Biden aláírja a törvényt, körülbelül kilenc hónapot kapna a TikTok kínai tulajdonosa, a ByteDance egyesült államokbeli eszközei eladására. A határidő három hónappal meghosszabbítható, ha az elnök az eladás mellett dönt.

Az nem világos, hogy Kína jóváhagyna-e bármilyen eladást, vagy hogy a TikTok egyesült államokbeli eszközei elidegeníthetők-e ez idő alatt.

Ha a ByteDance nem lép, az Apple, az Alphabet Google és mások által üzemeltetett alkalmazásboltok nem kínálhatnák legálisan a TikTokot vagy biztosíthatnának webtárhely-szolgáltatásokat a ByteDance által vezérelt alkalmazások számára.

Elméletileg a tilalom megnehezítené, de akár lehetetlenné is tenné a felhasználók számára a TikTok elérését az Egyesült Államokban.

Ehhez kapcsolódóan: Betiltják a TikTokot Montanában – kinek jó ez?

Betiltották-e a TikTokot más országokban?

India 2020 júniusában betiltotta a TikTokot kínai fejlesztők több tucat más alkalmazásával együtt, arra hivatkozva, hogy veszélyeztethetik a nemzetbiztonságot és az integritást. A nepáli kormány 2023 novemberében tiltotta be az alkalmazást.

Számos ország, köztük az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland kitiltotta a TikTokot a szövetségi kormány tulajdonában lévő eszközökről.

Készült a Reuters összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG