Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért véli úgy Lengyelország, hogy Moszkva és Minszk fegyverként használja a migrációt az európai szélsőjobb javára?


Migránsok a határkerítés belarusz oldalán, a Białowieża-erdőben 2024. május 29-én
Migránsok a határkerítés belarusz oldalán, a Białowieża-erdőben 2024. május 29-én

Egy szomáli nő a Belaruszt Lengyelországtól elválasztó fémkerítés két rúdja közé dugja bepólyált kezét, miközben négy másik nővel együtt az Európai Unió irányába néz.

Hálásan bólogatnak, amikor egy lengyel humanitárius segélymunkás átszól nekik a keskeny földsávon, és segítséget ígér. A közelben lengyel katonák járőröznek.

A határon áthúzódó Białowieża-erdő az egyik lehetséges robbanáspont a Belarusz és a legfőbb támogatójának és szövetségesének számító Oroszország, illetve a 27 tagú Európai Unió között hónapok óta tartó patthelyzetben. Migránsok áradata tart itt az EU határa felé a csütörtökön kezdődő európai parlamenti választások előtt.

Mi folyik a határon?

Lengyel tisztviselők szerint az elmúlt hónapokban napi négyszázra nőtt a Belaruszból az EU-tag Lengyelországba irányuló illegális határátlépési kísérletek száma – egy évvel ezelőtt csupán maroknyian voltak.

A lengyel határőrség szerint néhány migráns egyre agresszívebben lép fel a határ belarusz oldalán. Online videókat tettek közzé arról, hogy a kerítés mögül kövekkel, rönkökkel, sőt égő fadarabokkal dobálják a lengyel katonákat.

Volt olyan, hogy katonák és őrök kerültek kórházba, néhányuknak össze kellett varrni a sebeit, miután késsel hadonászó támadók szúrták vagy vágták meg őket. Múlt kedden tisztviselők arról számoltak be, hogy Dubicze Cerkiewne falu közelében egy migráns a több mint öt méter magas kerítés rácsai között átnyúlva az egyik katona bordái közé szúrt.

Az elmúlt néhány évben az EU hatóságai azzal vádolták meg a tekintélyelvű belarusz elnököt, Alekszandr Lukasenkát, hogy fegyverként használja a migrációt: az országába csalogatja az embereket azzal, hogy onnét könnyebben juthatnak be az unióba, mint a veszélyes földközi-tengeri útvonalakon.

Ám migránsok haltak meg, többet közülük lengyelországi muszlim és keresztény temetőkben temettek el.

Mit mond Lengyelország?

Lengyelország szerint az, ami a határokon tapasztalható, nem más, mint Oroszország és Belarusz összehangolt kísérlete a migránsellenes érzelmek felszítására, ami aztán a szélsőjobboldali pártoknak kedvez az európai szavazáson.

Lengyelország és az EU úgy véli, hogy a migránsok – akik akár olyan messziről is érkezhetnek a volt szovjet országokba, mint a Közel-Kelet és Afrika – a gyalog szerepét töltik be Oroszország és Belarusz Európa destabilizálását célzó játszmájában, amikor Európa még jobban támogatja Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, mint két évvel ezelőtt.

A 374 millió euróba kerülő fémsorompó 180 kilométer hosszan épült meg a határon Lengyelország előző, konzervatív kormánya alatt, 2022-ben, hogy fékezze a migránsok beáramlását. Sokan látnák szívesen az EU-ban a számuk csökkenését.

A határkerítéssel a bevándorlóellenes pártoknak kedveztek, amelyek gyakran támogatják Oroszországot, vagy fogadnak el támogatást tőle.

Most Lengyelország centrista miniszterelnöke, a konzervatívok nyolcéves, viharos kormányzása után EU-párti vezetés ígéretével decemberben hivatalba lépő Donald Tusk kormánya a biztonsági intézkedések fokozása mellett kötelezte el magát, és kijelentette, hogy meg kell védenie az EU határát.

„Itt nem csak menedékkérőkkel van dolgunk, hanem egy összehangolt, nagyon hatékony – többszintű – művelettel a lengyel határ áttörésére, valamint az ország destabilizálására irányuló kísérletekkel” – mondta Tusk múlt héten, amikor látogatást tett a határon szolgáló egységeknél.

Mire megy ki a politikai játszma?

Lengyelország szerint a moszkvai forgatókönyv – amely állítólag migránshullámmal akarja elárasztani az EU-t – politikai muníciót adna a migránsellenes, szélsőjobboldali pártoknak olyan országokban, mint Franciaország, Németország és Olaszország.

Radek Sikorski lengyel külügyminiszter a kelet-lengyelországi Białystokban tartott hétfői találkozón azt állította, hogy a lengyel határon áttörni próbáló migránsok közül sokan „orosz vízummal rendelkeznek” – vagyis valamikor beengedték őket Oroszországba, onnan indultak tovább Belaruszba és a Nyugat felé.

„Minimum bátorították, de talán még toborozták is őket ehhez a művelethez, így tudjuk, ki áll a háttérben – mondta. – A cél a politikai hatás, a szélsőjobboldal megerősítése, amely azt ígéri, hogy belülről rombolja le az Európai Uniót.”

A szomszédos Németországban, sok migráns fő célállomásán a belügyminisztérium ugyancsak az Oroszországgal és Belarusszal kapcsolatos illegális migráció növekedésére hívta fel a figyelmet. Az emelkedést részben az orosz biztonsági tisztviselők fokozott fellépésének tulajdonítják az illegális bevándorlók ellen a moszkvai koncerttermet érő márciusi gyilkos terrortámadást követően.

Bírálói különböző visszaélésekkel vádolták Vlagyimir Putyin elnök Oroszországát a Nyugat ellen az elmúlt években, beleértve a beavatkozást a választásokba, a félretájékoztatást és az álhírkampányokat, számítógépek feltörését, valamint a Kreml ellenségeinek állítólagos megmérgezését külföldön – ezeket Moszkva mind tagadja.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a száműzetésben élő belarusz ellenzéki vezető az Associated Pressnek azt mondta, hogy Lukasenka kormánya „zsarolni és ijesztegetni akarja az EU-t az irányíthatatlan migránsáradattal”.

„Ebben Lukasenka és Putyin érdekei egybeesnek” – tette hozzá.

Mi van a migránsokkal?

Mindennek a közepén ott vannak maguk a migránsok, köztük sok nő és gyerek, akik a határ menti, barátságtalan mocsarakban és erdőkben ragadtak. Május végén a határ lengyel oldalán azt látták, hogy önkéntesek vizet adtak egy kimerült algériai férfinak.

Az aktivisták bírálják Tusk kormányát szigorú határpolitikája miatt. A kormányfő elismerte, hogy sok katona kerül konfliktusba önmagával egyrészt a határ védelmének szükségessége, másrészt a humanitárius dolgozók iránti együttérzés miatt, akik „segíteni akarnak a bajbajutottakon”.

Azok, akik átjutnak a határon, nemzetközi védelmet kérhetnek az EU-n belül, amit kivételes esetekben megadnak. Vannak, akiket visszatoloncolnak a hazájukba.

Olga Cielemęcka, a Podlaskie Önkéntes Humanitárius Sürgősségi Szolgálat aktivistája, aki segítséget ígért a bekötözött kezű szomáliai nőnek, azt mondja, hogy tanácsot és támogatást próbálnak nyújtani a migránsoknak.

„De nagyon korlátozottak a cselekvési képességeink – teszi hozzá. – Nem sok mindent tehetünk.”

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG