Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Migrációs megállapodás az Egyesült Királyság és Franciaország között


Rishi Sunak és Emmanuel Macron a párizsi Élysée-palotában tartott közös sajtótájékoztatójukat követően 2023. március 10-én
Rishi Sunak és Emmanuel Macron a párizsi Élysée-palotában tartott közös sajtótájékoztatójukat követően 2023. március 10-én

London 480 millió fontot fog fizetni Párizsnak a következő három évben a szigetországba irányuló illegális bevándorlás megfékezéséért. A pénzből megerősítik a határvédelmet a La Manche csatorna francia oldalán.

A megállapodást Rishi Sunak brit kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök jelentette be a pénteki nap folyamán.

Ennek értelmében az Egyesült Királyság jelentősebben hozzá fog járulni az északnyugat-franciaországi partszakaszok ellenőrzéséhez, valamint egy fogvatartási központ építéséhez. Párizs pedig vállalta a határvédelmi egységek létszámának növelését és újabb fejlett technológiájú eszközök – köztük drónok, járőrhelikopterek, térfigyelő kamerák – beszerzését.

Ehhez kapcsolódóan: Brit–francia megállapodás az illegális bevándorlás elleni együttműködésről

A felek ezenfelül abban is megegyeztek, hogy nemzeti bűnüldöző szerveik tisztségviselőket küldenek közösen a migrációs útvonalakon fekvő államokba.

A két ország a katonai együttműködés fokozását is tervezi például az ukrajnai fegyverszállítmányok és az ukrán katonák kiképzése terén.

Tavaly több mint 45 ezer ember érkezett csónakokkal Nagy-Britanniába, ez jelentős növekedés az előző évben regisztrált 28 ezerhez képest. 2022-ben francia felségvizeken egy, a brit oldalon pedig négy halálesetet jegyeztek fel.

Ehhez kapcsolódóan: A brit kormány törölte az első járatot, amellyel menedékkérőket toloncolt volna Ruandába

Nagyjából öt éve a mostani párizsi volt az első csúcstalálkozó Európa két legnagyobb katonai hatalma között. A brit–francia kapcsolatok nem nevezhetők problémamentesnek a 2016-os brexitnépszavazás óta, az ukrajnai háború kirobbanása után azonban megindult a közeledés, amelyet elősegített a pragmatikus Sunak októberi hivatalba lépése is a szakértők szerint.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG