Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Milorad Dodik megtagadta a vallomástételt az ellene zajló bírósági eljárásban


Milorad Dodik és Orbán Viktor a magyar fővárosban 2023. október 2-án
Milorad Dodik és Orbán Viktor a magyar fővárosban 2023. október 2-án

Azért indult eljárás a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen, mert a vád szerint törvénysértő módon nem veszi figyelembe a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit.

Milorad Dodik hétfőn megjelent a szarajevói bíróság előzetes meghallgatásán, azonban illegitimnek minősítette, azt állítva, hogy nem érti az ellene felhozott vádakat, mert cirill helyett latin betűkkel van írva. Hátfájására hivatkozva felállni sem volt hajlandó az ügyben eljáró bíró előtt.

„Ez egy politikai eljárás, ez cirkusz” – jelentette ki az ülést követően, azt hangoztatva, hogy a vádemelés mögött a véleménye szerint kétes legitimitású nemzetközi főképviselő és az amerikai nagykövet alkotta „bűnszervezet” áll.

Ehhez kapcsolódóan: Önmagát támadva intézett kihívást a központi boszniai hatalom ellen Milorad Dodik

Azért indult eljárás a boszniai szerb szeparatista vezető ellen, mert az ügyészség szerint figyelmen kívül hagyta az alkotmánybíróság, illetve a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit. Vádat emelt a hatóság a boszniai Szerb Köztársaság hivatalos közlönyének igazgatója, Miloš Lukić ellen is, aki egyetértett abban, hogy ne jelenjenek meg Christian Schmidt főképviselő jogi aktusai, márpedig erre szükség van a hatálybalépésükhöz.

A büntető törvénykönyv értelmében öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az a hivatalos személy, aki nem hajtja végre vagy akadályozza a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit.

A három éven át tartó háborút lezáró, 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését. Ennek értelmében az ország két részből áll, a Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból. Ekkoriban hozták létre a nemzetközi közösség főképviselőjének intézményét is: a megbízottnak joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni.

Ehhez kapcsolódóan: Miért jó Magyarországnak beállni a boszniai szerbek szélsőségesebb csoportja mellé?

A Vlagyimir Putyin, illetve Orbán Viktor szövetségeseként is számontartott Dodik július 7-én írta alá azt a törvényt, amely szerint a Szerb Köztársaságra nem vonatkoznának sem a boszniai alkotmánybíróság, sem pedig a nemzetközi főképviselő döntései.

A vádirat szerint a 64 éves politikus tökéletesen tisztában volt azzal, hogy mindez törvénysértő.

​Az amerikai kormány szankciókat rendelt el Igor Dodik ellen korrupciós vádak, továbbá amiatt, mert veszélyezteti az ország stabilitását és területi egységét. A magyar kormány többször is jelezte, hogy vétót fog emelni bármifajta, hasonló európai uniós büntetőintézkedéssel szemben.

Dodik többször kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia.

Nemrég arról beszélt – miután Budapesten járt –, hogy Magyarország finanszírozhatja meg azokat a helyi projekteket náluk, amelyek mögül Németország kihátrált. Ezek értéke nagyjából 105 millió euró, azaz hozzávetőleg negyvenmilliárd forint.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország újabb tízmilliárdokkal segítheti ki a Boszniai Szerb Köztársaságot

Magyarország korábban százmillió eurós segélyprogramot indított a boszniai Szerb Köztársaságban, közvetlenül a helyi választások előtt, amelyet Milorad Dodik nagyon szoros versenyben nyert meg.

XS
SM
MD
LG