Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Milyen típusú koronavírus-tesztek vannak?


Laboratórium, Oxford University
Laboratórium, Oxford University

Három fő típusa van a koronavírus kimutatására szolgáló teszteknek. Van, amelyik azt vizsgálja, hogy valaki fertőzött-e most, míg egy másik fajta azt, hogy korábban fertőzött volt-e.

A koronavírus-teszt három fő típusából kettő azt vizsgálja, hogy éppen fertőzött-e a vizsgált páciens, a harmadik pedig azt mutatja ki, hogy korábban elkapta-e a vírust.

Genetikai állományt vizsgáló tesztek (PCR)

A vírus genetikai állományának nyomait érzékeli. A teszthez orr-tamponmintára van szükség, amelyet képzett szakember tud levenni. A mintát laborban elemzik ki.

Úgy tartják, hogy ez a legmegbízhatóbb módszer, de ez sem tévedhetetlen. A tamponnak elég mintát kell fölszednie, hogy ki lehessen mutatni a vírust.

Rapid antigén-tesztek

Ez egy újabb fajta teszt, a vírus proteinjeit mutatja ki. Az antigén-teszt nem annyira megbízható, mint a PCR, viszont olcsóbb, gyorsabb és nem igényel annyira jól felszerelt labort.

Ezt a fajta tesztet is egészségügyi szakember által levett orr-tamponmintával lehet elvégezni. Az Abbott Laboratories által kifejlesztett teszt, ami nemrég kapott engedélyt, csak 15 percet vesz igénybe, és a helyszínen is elvégezhető.

Szerológiai vizsgálat

Ezek a tesztek nem magát a vírust, hanem a szervezet által termelt ellenanyagot mutatják ki. Ez a típusú teszt, eltérően a másik kettőtől, nem azt mutatja, hogy jelenleg éppen fertőzöttek vagyunk-e, hanem azt, hogy korábban megfertőződtünk-e. A tesztet vérmintával végzik.

Még nem egyértelmű, hogy kialakul-e immunitás a fertőzöttekben a koronavírussal szemben, illetve ha igen, az meddig tart. Így ez a fajta teszt inkább arra alkalmas, hogy képet kapjanak a kutatók arról, hogy a lakosság hány százaléka kapta már el a betegséget.

XS
SM
MD
LG