Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eredményes a maszkszigor


A tavaszi lezárások alatt sokszor nem volt gond a tömeg vagy maszk a Volán buszain. Itt például egy utasa sem volt ennek az épp Csepel felé haladó menetrendszerinti járatnak.
A tavaszi lezárások alatt sokszor nem volt gond a tömeg vagy maszk a Volán buszain. Itt például egy utasa sem volt ennek az épp Csepel felé haladó menetrendszerinti járatnak.

Van értelme komolyan venni és ellenőrizni a maszkhasználatot Budapesten kívül is. Nyáron folyamatosan lazult a fegyelem a vonatokon, a szigorítás viszont úgy néz ki, hogy itt is bejön.

Komolyan durvul a járvány Magyarországon, ezért keddtől a Máv és a Volán járatain is szigorították a maszkhasználatot.

A vonatokon és a Volán buszain is most már tényleg megint muszáj maszkot húzni. A volánbuszokon emellett csak az első ajtón lehet felszállni, be kell tartani a másfél méteres távolságot a felszállásra sorakozásnál is, és tilos az első sorba ülni.

Elvileg eddig is kötelező volt

Papíron, azaz rendeletileg május negyedike óta folyamatosan kötelező volt a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön, de a valóságban nem igazán teljesült ez az elvárás. Pontosabban a kalauzok most már le is szállíthatják, akik nem akarják betartani ezeket a szabályokat.

Értelemszerűen a buszvezetőnek eleve tilos felengednie a buszra azokat, akiknek már felszállásnál sincs rendben a maszkja. Mindez azokra is vonatkozik, akik csak tessék-lássék módon használják a maszkjukat, és az nem takarja el az orrukat és a szájukat is.

A MÁV már augusztus elején arról számolt be, hogy folyamatosan "lazult a fegyelem", nyár eleje óta egyre kevésbé hordtak maszkot az utasok. A kalauzok pedig lényegében ugyanannyit tehettek ez ellen, mint egy sima utas: megkérhették a szabálytalankodókat, hogy vegyenek fel maszkot.

Fővárosi kötelességek

Budapest egy héttel korábban és erősebbeket lépett. A BKK járatain bírságolhatnak is az ellenőrök a maszk hiánya miatt, de a fővárosban maszkot kell már egy ideje hordani a piacokon és egy sereg zárt intézményben, könyvtárakban, mozikban, múzeumokban és hasonlókban is.

A nagyvárosok közül Miskolcon is büntethetnek az ellenőrök. Amíg Budapesten 8 ezer forintos a maszkhasználat hiánya miatti bírság, Miskolcon egy kicsit kisebb, csak ötezres.

Szegeden 50 ezer forintos bírság is kinézhet annak, aki nem hord jól maszkot, és az első nap működött is a szigor. A városi közlekedésben egy nap alatt csak két embert kellett leparancsolni a buszokról maszkproblémák miatt, mondta el a Szeged TV-nek a kalauzokat foglalkoztató helyi szervezet vezetője. Debrecenben leszállíthatják az utasokat, akiken nincs megfelelő maszk. Hasonló a helyzet Pécsen, ott is csak leszállíthatja a kalauz maszkot rosszul hordókat.

Csak két embert küldtek le a vonatokról

Megkérdeztük az immár összevont MÁV-ot és a Volánbuszt az új szigorítás utáni első tapasztalatokról. Válaszuk szerint a MÁV-START első napi tapasztalatai alapján az utasok túlnyomó többsége fegyelmezetten, a kormányrendeletben előírt szabályokat betartva, orrát-száját eltakaró maszkot vagy sálat viselt utazás közben.

A cégtől elmondták, hogy a kalauzok kitartóan minden vonatot ellenőriznek, ezen túl viszont "szúrópróbaszerűen kiválasztott járatokon a vizsgáló főkalauzokon túl, vonatkísérők, rendőrök és vasútőrök is segítik a fokozott ellenőrzéseket."

Ha valakin nincs maszk, akkor először szólnak neki, hogy vegyen fel egyet. Általában az utasok hajlandóak is erre a kérés után. "A kedden csak egy piliscsabai és egy monori járaton zártak ki az utazásból szabálytalanul, maszk nélkül utazót, aki a felszólításnak sem tett eleget, és nem takarta el orrát és száját. Mindkét esetben tájékoztatták az utast, hogy ez esetben kénytelenek kizárni az utazásból" - írták. Piliscsabán és Monoron le kellett szállniuk az érintett utasoknak.

A Volán már egy hete többet ellenőrzött

A Volánbusz már a szigorítás előtt egy hete fokozottan ellenőrizte a járatait a cég szerint. Akkor körülbelül minden tizedik utasnak kellett szólni, hogy nem tökéletes a maszkhasználata. Ez a cég szerint jól sült el, hogy​ "a szolgáltató kollégáit és utasait is felkészítették a változásra, a tapasztalat azt mutatja, ez eredményes volt, ismét egyre többen hordják a maszkot, és együttműködőbbek az utasok."

Mindkét közlekedési társaság arra kéri a fogyasztóit, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, és lázzal vagy megfázásos tünetekkel ne is használják a buszokat és a vonatokat. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig még azt kérték, hogy lehetőleg mindenki neten vagy mobilapplikációval vegyen jegyet vagy bérletet.

Összességében várhatóan addig nem búcsúzhatunk el teljesen maszkhasználattól és a kapcsolódó járványügyi szabályoktól, amíg megbízható oltást nem tud az emberiség piacra dobni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG