Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: milyen tegeződni Orbán Viktorral?


A magyar kormányfő Brüsszelben, 2021. június 24-én.
A magyar kormányfő Brüsszelben, 2021. június 24-én.

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: hogyan látja jelenleg Magyarországot a BBC tudósítója, elvesztették a civilek a Norvég Alap 77 milliárdos támogatását, határvonal a valóság és a hiperrealizmus között.

"Legszívesebben egy választási vereség után interjúznék Orbánnal, mert akkor sokkal őszintébb lenne" – mondta Szelfi című podcastunkban a BBC budapesti tudósítója. Nick Thorpe arról is beszélt, hogy tegező viszonyban van a magyar kormányfővel, akinek szerinte nem tett jót a hatalom. Ha kíváncsi, a nyugati újságíró mit gondol magyar sajtószabadságról, az MTVA-ról, olvassa el a műsor átiratát, vagy hallgassa meg itt.

Nick Thorpe: "Sajnálom Orbánt és a családját"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:44:10 0:00
Közvetlen elérés

A civilek vesztettek, pedig részt sem vettek a játszmában

Elfogyott a türelem, végleg elvesztette Magyarország a Norvég Alap 77 milliárdos támogatását. A civil szférának szánt pénzeket egy független testület osztotta volna szét, és ennek összetétele lett a hónapok óta tartó vita tárgya. A norvég félnek most elege lett, és pozitív eredmény nélkül zárta le az egyeztetéseket.

Leminősítené és elvenné a szavazati jogát a magyar emberi jogi ombudsmannak a külföldi kollégákból álló értékelőtestület, a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottságánál. Az értékelők ezt azzal indokolnák, hogy Kozma Ákos és hivatala néma maradt a politikailag érzékeny vagy a jogvédelem intézményrendszerét érintő ügyekben.

Nem volt újabb halálos áldozata itthon az elmúlt 24 órában a koronavírus-járványnak, 79 koronavírusos beteg szorul kórházi kezelésre, közülük 11 ember állapota súlyos.

Rendeződni látszik a belarusz futónő sorsa

Elrepült Tokióból a belarusz futónő, aki két nappal ezelőtt nem volt hajlandó hazaindulni az olimpiáról, mert attól tart, hogy a kormánya megbünteti. Kriszcina Cimanouszkaja úti célja Bécsen keresztül Varsó volt, miután Lengyelország humanitárius vízumot adott neki. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője szerint vizsgálatot indítottak „a tények megállapítására”.

A belarusz rezsimet hibáztatja Vitalij Sisav haláláért az a férfi, aki rátalált a belarusz aktivista holttestére a lakásához közeli kijevi parkban – derül ki videónkból. Maga is aktivistaként tevékenykedik a belarusz ellenzékieket segítő Ukrajnai Belarusz Ház szervezetnél, amelynek tagjai úgy tudják, különleges egységeket küldtek a levadászásukra.

Végül egy látványos blogbejegyzésünket ajánlom a figyelmébe: élethű szobrok brüsszeli kiállításáról jelentkezett tudósítónk, aki maga sem tudta meghúzni a határvonalat a valóság és a hiperrealizmus között.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG