Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden, amit a Trump elleni vádeljárásról tudni érdemes


Nancy Pelosi elnököl a szavazáson 2021. január 13-án, ahol jóváhagyták a második vádeljárást Donald Trump ellen, egy héttel azután, hogy a leköszönő elnök támogatói megtámadták a Capitoliumot.
Nancy Pelosi elnököl a szavazáson 2021. január 13-án, ahol jóváhagyták a második vádeljárást Donald Trump ellen, egy héttel azután, hogy a leköszönő elnök támogatói megtámadták a Capitoliumot.

A Képviselőház megindította az impeachmentnek nevezett vádeljárást Donald Trump amerikai elnök ellen, napokkal a hivatali idejének vége előtt. Ezzel ő lett az első amerikai elnök, akit kétszer is vádeljárás alá vontak. Mi következik most?

Az előző három, amerikai elnökök ellen indított vádeljárás (Andrew Johnson, Bill Clinton és Trump előző impeachmentje) megindítása előtt hónapokon keresztül tartottak a meghallgatások. Ez alkalommal viszont mindössze egy héttel azután, hogy Donald Trump gyújtó hangulatú beszédet mondott a tömegnek, melynek több tagja később megrohamozta a Capitoliumot, már jóvá is hagyta a Képviselőház az eljárás megindítását.

A demokraták és tíz republikánus képviselő is arra szavazott, hogy felkelésre történő buzdítás vádjával eljárás induljon az elnök ellen. Mitch McConnell republikánus frakcióvezető azt mondta, legkorábban január 19-én kezdheti meg a Szenátus az ügy megtárgyalását, egy nappal az előtt, hogy Joe Biden hivatalba lép. Egyelőre nem világos, mi lesz a vádeljárás pontos menetrendje, ahogyan az sem, hány republikánus fog Trump elítélésére szavazni, ha egyáltalán lesz olyan, aki így tesz.

De még ha az eljárásra nem is kerül sor, csak amikor már Trump nem lesz hivatalban, annyi következménye még mindig lehet az ügynek, hogy Donald Trump nem indulhat többet az elnökségért, ha úgy dönt a Szenátus.

A Képviselőház tehát megindította az eljárást. Most mi jön?

Az ügy a Szenátus elé kerül

A képviselőházi szavazás után Nancy Pelosi házelnöknek lehetősége van az ügyet rögtön a Szenátus elé terjeszteni, de akár várhat is vele. Pelosi még nem nyilatkozott arról, mikor küldi tovább az eljárást a felsőházba, de sok demokrata azt szeretné, ha rögtön megtenné. A demokrata házelnök már ki is jelölte azt a kilenc embert, akik majd előadják a vád álláspontját a Szenátus előtt, ez arra utalhat, hogy hamarosan megkezdődhet a tárgyalás.

Amint az ügyet a Szenátus elé tárták – ez jellemzően úgy történik, hogy egy küldöttség hivatalosan átvonul a Képviselőházból a Szenátusba – a szenátusi többségnek meg kell kezdenie a tárgyalást.

Szenátusi menetrend

A Szenátus a tervek szerint január 19-én ül össze legközelebb, ez lesz Mitch McConnell utolsó napja mint a szenátusi többség vezetője. Amint Kamala Harrist beiktatják alelnöknek, és ezzel ő lesz a Szenátus elnöke, valamint leteszi az esküt a georgiai választás két demokrata győztese is, Chuck Schumer, a Szenátus demokrata frakcióvezetője dönthet róla, mi legyen a menetrend.

Mitch McConnell azt mondta, biztosan nem hívja össze idő előtt rendkívüli ülésre a Szenátust, így biztosan nem kerül sor az ügy megtárgyalására Donald Trump elnökségének vége előtt. McConnell felhívta rá a figyelmet, hogy az előző impeachement-eljárások 83, 37, valamint 21 napig tartottak.

Mindenki McConnellre figyel

Mitch McConnell belső értesülések szerint úgy hiszi, hogy jogos a vád Donald Trumppal szemben, és lehetőséget lát az eljárásban arra, hogy csökkentse a megosztó és kiszámíthatatlan elnök befolyását a Republikánus Párt fölött.

Az AP-nek nyilatkozó, névtelenséget kérő belső forrás szerint McConnell a hétvégén a párt fő szponzorainak is azt mondta, végzett Trumppal. McConnell felesége, Elaine Chao közlekedésügyi miniszter nem sokkal a washingtoni zavargások után lemondott a hivataláról.

Mindezek ellenére a Szenátus vezető republikánus politikusa szokásához híven a nyilvánosság előtt még nem foglalt állást az ügyben, és egy a pártársaihoz küldött körlevélben is azt írta, még nem döntötte el, hogy hogy fog szavazni Trump ügyében.

Szenátusi politika

Ha McConnell Trump elítélése mellett szavaz, akkor biztosan lesznek olyan republikánusok, akik követik a példáját. De eddig még egy republikánus szenátor sem nyilatkozott róla, hogy fog szavazni, és Trump elítéléséhez kétharmados többségre van szükség.

Vannnak olyan republikánusok, akik lemondásra szólították fel az elnököt, köztük Alaszka és Pennsylvania szenátorai, amíg mások a védelmükbe vették Trumpot. Ben Sasse nebraskai republikánus szenátor azt mondta, megnézi majd, milyen vádiratot fogad el a Képviselőház, de azt nem ígérte, hogy támogatja is majd a vádat.

Volt olyan republikánus is, Lindsey Graham, Trump egyik régi szövetségese, aki bár kritizálta az elnök viselkedését, de azt mondta, úgy látja, az impeachement csak növelné a megosztottságot, és „több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna”.

Amikor legutóbb az ukrán elnökkel folytatott ügyei miatt vonták vádeljárás alá Trumpot, csak egy republikánus szenátor szavazott a bűnösségére, Mitt Romney Utah-ból.

A 2019-es impeachmentkor az össze republikánus képviselő az eljárás megindítása ellen volt, most azonban tízen is beálltak az ügy mögé.

Amerikai beiktatás: mekkora katonai jelenlét várható?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:32 0:00

Trump jövője

Ha a Szenátus elítéli Trumpot, akkor a törvényhozás külön szavazhat arról is, hogy eltiltsák-e attól, hogy a jövőben közhivatalért indulhasson. Schumer demokrata frakcióvezető azt mondta, hogy eltökéltek amellett, hogy az eltiltásról is szavazzanak. Míg ahhoz, hogy Trumpot elítéljék, kétharmados többségre van szükség, az eltiltáshoz elég egy egyszerű többség is.

„Ne legyen kétségük, le fogjuk folytatni a vádeljárást az Egyesült Államok Szenátusában, szavazni foguk róla, hogy elítéljék az elnököt hivatali időben elkövetett bűncselekmények miatt, és ha elítélték, szavazni fogunk az eltiltásáról is” – mondta Schumer.

Eltérő vádak, eltérő eljárás

A mostani elég más lesz, mint amilyen az előző, Trump ellen indított vádeljárás volt. A 2019-es impeachment során hosszas nyomozás folyt tanúk meghallgatásával. Akkor azzal vádolták Trumpot, hogy megpróbálta rábírni az ukrán elnököt, az ukrán hatóságok nyomozzanak Joe Biden fia ellen.

De míg az előző ügyben bizonyítékok bonyolult szövedékéből kellett kihámozni a történteket, a mostani eljárásban a demokraták szerint nincs szükség kiterjedt nyomozásra, a Capitolium megrohanását élőben közvetítette a média, és a Kongresszus tagjainak többsége személyesen is jelen volt, amikor lezajlottak az események. Trump beszédét, amelyben azt mondta a támogatóinak, „harcoljanak pokoli módon”, szintén élőben közvetítette a tévé.

A Képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Adam Schiff, aki az eljárást előkészítő csapatot vezette, azt mondta, hogy a Capitoliumnál kitört zavargás „egy olyan büntethető tett, amit fényes nappal követtek el, és az egész ország a tanúja lehetett”, ezért úgy gondolja, hogy indokolt és elfogadható a gyors eljárás.

A vád

A négyoldalas vádirat szerint Trump „súlyosan veszélyeztette az Egyesült Államok biztonságát és az ország kormányintézményeit”. A vád szerint Trump viselkedése összhangban van azzal, hogy már korábban is megpróbálta „megváltoztatni és akadályozni” a választás eredményét, és megemlítik azt a telefonhívást is, amelyben az elnök arra kérte Georgia vezető választási tisztségviselőjét, hogy „találjon” neki szavazatokat, miután az elnök az államban alulmaradt Joe Bidennel szemben.

Trump hamisan azt állította, hogy kiterjedt csalás történt a választáson, és ezeket az alaptalan vádakat egyes republikánus politikusok, valamint a Capitoliumra támadó tömeg tagjai is átvették. Amikor a tömeg betört a törvényhozás épületébe a Kongresszus éppen az arizonai szavazatok felől vitázott, mert a republikánusok a végelegesítési folyamat közben megtámadták az eredményt.

Készült az AP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG