Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazták az impeachmentet, Trump sorsáról a szenátus dönt


Egy tüntető Trump-ellenes plakátokat mutat fel az amerikai Capitolium közelében, Washingtonban, 2021. január 12-én.
Egy tüntető Trump-ellenes plakátokat mutat fel az amerikai Capitolium közelében, Washingtonban, 2021. január 12-én.

Másodjára is elmozdítaná az amerikai képviselőház Donald Trump elnököt, megszavazták az alkotmányos felelősségre vonási eljárást, az impeachmentet. Innentől a kongresszus felsőháza, a szenátus kezébe került a döntés az elnök sorsáról.

Az amerikai képviselőház többsége korábban példátlan módon másodszor is megszavazta az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) Donald Trump ellen. Az indok az elnök múlt heti, a támogatóinak a Capitolium elleni támadásában betöltött szerepe volt.

A 232-197 arányban eldőlt, január 13-i szavazást az alsóházban többségben lévő demokraták kezdeményezték, és több órás, szenvedélyes vita után került rá sor a képviselőházban.

A demokraták azután lépték meg ezt, miután Mike Pence alelnök a felszólításuk ellenére sem volt hajlandó élni az Alkotmány 25. módosítása adta jogával. Ez alapján ugyanis kihirdethette volna, hogy Trump "képtelen betölteni a hivatali kötelességeit és hatáskörét".

Miközben az impeachment-eljárás zajlott, illetve a rendőrség és a hadsereg a Joe Biden megválasztott elnök január 20-i eskütétele előtt erőszakos cselekményekre készült fel, Trump közleményt adott ki, melyben az erőszak ellen érvelt a támogatóinak.

A szenátus nem fog meghallgatást tartani január 20., tehát Joe Biden eskütétele előtt. Így Trumpot nem fenyegeti az, hogy idejekorán el kelljen hagynia az elnöki tisztségét.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00

Donald Trump elutasította demokrata kihívója, Joe Biden győzelmét a 2020. november 3-ai amerikai elnökválasztáson, miközben széleskörű választási csalásra hivatkozott, bármilyen bizonyíték bemutatása nélkül. A leköszönő elnök stábja és szövetségesei beadványok tucatjaival támadták meg a választási eredmény kihirdetését több államban és a legfelsőbb bíróságon is.

Ezzel szemben az igazságügyi miniszter is megerősítette, hogy jogszerűen és szabadon zajlott a szavazás. Donald Trump alaptalan vádaskodásai azonban odavezettek, hogy erőszakos tüntetők támadták meg az amerikai törvényhozás épületét 2021. január 6-án. Az összecsapásokban összesen öten vesztették életüket.

A zavargások idejére fel kellett függeszteni a törvényhozás alsó- és felsőházának együttes ülését, amelyet hagyományosan az elektori szavazatok hivatalos összesítésére hívtak össze a Capitoliumban. A rend helyreállítása után a képviselők ismét összeültek, és hitelesítették Joe Biden elnökválasztási győzelmét, megnyitva az utat január 20-i hivatali beiktatása előtt.

A Nemzeti Gárda éles lőszerrel felszerelt tagjai védik az amerikai Capitolium keleti oldalát 2021. január 13-án.
A Nemzeti Gárda éles lőszerrel felszerelt tagjai védik az amerikai Capitolium keleti oldalát 2021. január 13-án.
Az AFP, AP, dpa, Reuters és a The New York Times tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG