Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden, amit tudni kell Donald Trump bírósági meghallgatásáról


Donald Trump támogatói gyűrűjében Floridában 2023. április 4-én
Donald Trump támogatói gyűrűjében Floridában 2023. április 4-én

Ő az első volt elnök az Egyesült Államok történelmében, akinek bűncselekmény vádlottjaként meg kellett jelennie a bíróság előtt.

Donald Trump kedden feladta magát, miután egy manhattani esküdtszék előző héten megszavazta a vádemelést ellene, minthogy a gyanú szerint közvetítőin keresztül hallgatási pénzt fizetett ki a 2016-os elnökválasztási kampányban.

A 2024-es választáson is indulni kívánó exelnök ártatlannak vallotta magát mind a 34 vádpontban, majd hazarepült New Yorkból Floridába, ahol beszédet intézett a birtoka előtt összegyűlt híveihez.

Hallgatási pénzek a 2016-os elnökválasztás idején

Az ügyészség kedden oldotta fel a vádiratot a titkosítás alól, így a nyilvánossághoz hasonlóan Trump és ügyvédei is most szembesülhettek azzal, hogy e szerint az üzletember 34 alkalommal meghamisította a könyvelését.

A vád szerint Trump befolyásolta a 2016-os elnökválasztást azáltal, hogy olyan információkat titkolt el, amelyek kárt okozhattak volna neki a jelöltségében, illetve leplezni próbálta a hallgatási pénzek valódi természetét. E pénzeket két nőnek – köztük egy pornószínésznőnek – fizették ki, akik azt állították, hogy évekkel korábban szexuális kapcsolatban voltak vele, valamint a Trump Tower egyik portásának, aki állítása szerint tudott a milliárdos egy eltitkolt gyerekéről.

Ehhez kapcsolódóan: Minden, amit tudni kell a Donald Trump elleni vádemelésről

A vádlott, Donald J. Trump

Trump csak rövid időre jelent meg a kerületi ügyészi hivatal előtt, ahol feladta magát, az ujjlenyomatát zárt ajtók mögött rögzítették. Névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy nem készült róla rendőrségi arckép.

Amikor az előző elnök belépett a tárgyalóterembe, odapillantott a kamerák tömegére, de nem állt meg, hogy nyilatkozzon. Bent Trump a védelem részére fenntartott helyen ült, ügyvédeivel az oldalán, végig egyenesen előrenézett. Röviden beszélt, ahogy minden vádpontban ártatlannak vallotta magát. A bíró arra figyelmeztette, hogy eltávolíthatják a tárgyalóteremből, ha zavarkeltően kezd viselkedni. Néhány percre beengedték a sajtó fotósait is, hogy fényképeket készítsenek. Az egész kevesebb mint egy óráig tartott.

Todd Blanche, a vádlott ügyvédje a meghallgatáson elmondta, hogy védence „frusztrált, zaklatott, úgy látja, hogy hatalmas igazságtalanság zajlik”.

Ehhez kapcsolódóan: Beidézte Donald Trumpot a Capitolium ostromát vizsgáló kongresszusi bizottság

„Szürreális” nap New Yorkban

Mielőtt megjelent a bíróságon, Trump több bejegyzést is közzétett saját közösségi oldalán, amelyekben arról panaszkodott, hogy az erősen demokrata párti körzet „RENDKÍVÜL TISZTESSÉGTELEN HELYSZÍN” és „AMERIKÁNAK NEM ILYENNEK KELLENE LENNIE!”. Miközben konvoja Manhattanben haladt a cél felé, azt írta, hogy a helyzet „SZÜRREÁLIS”.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns az ügyet, illetve az igazságügyi minisztérium és a georgiai hatóságok három másik, vele szemben zajló nyomozását is politikailag motiváltnak nevezte. Az utóbbi hetekben élesen kikelt Alvin Bragg manhattani körzeti ügyész ellen, tiltakozásra szólította fel támogatóit, és arra figyelmeztetett, hogy „emberek halálával és pusztítással járhat”, ha vádat emelnek ellene.

Ehhez kapcsolódóan: Donald Trump bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson

Trump a híveihez is szólt

Kedd este Trump kiállt a floridai rezidenciája előtt összegyűlt több száz támogatója elé, és beszédében elismételte állítását, miszerint az ellene zajló eljárás politikailag motivált. Ismét támadta Bragget és az ügyben eljáró bírót, valamint utóbbi családját is.

„Az egyetlen bűn, amit elkövettem, hogy félelmet nem ismerve védelmeztem a nemzetünket azoktól, akik az elpusztítására törnek” – hangoztatta.

Bragg is megszólalt röviden

Bragg most szólalt meg először nyilvánosan az előző heti vádemelés óta. Sajtótájékoztatóján aláhúzta: a hallgatási pénzek kapcsán történtek bűncselekménynek számítanak New York államban, függetlenül az elkövető személyétől.

„Nem normalizálhatjuk és nem is fogjuk normalizálni a súlyos bűnözői magatartásokat” – jelentette ki a demokrata párti ügyész, rámutatva, hogy a pontos, hiteles könyvelés mindenütt fontos, de különösen az a világ pénzügyi központjának számító Manhattanben.

Az illetékest a vádemelés időzítéséről, esetleges politikai vetületéről is kérdezték. Erre válaszolva közölte, hogy irodája újabb bizonyítékok birtokába jutott, amelyekkel elődje nem rendelkezett. „Akkor indítom meg az ügyeket, amikor készen állnak” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Csalási ügyben hallgatnák ki Donald Trumpot

Figyelmeztetések és lehetséges következmények

A bíró nem rendelt el tilalmat a sajtónyilatkozatokra vonatkozóan, de figyelmeztette Trumpot, hogy ne tegyen lázító, adott esetben rendbontás kockázatával járó megjegyzéseket.

Ha bűnösnek találják az ingatlanmágnást a 34 vádpont egyikében is, maximálisan akár négy évre is börtönbe kerülhet, de nagy valószínűséggel ennél rövidebb szabadságvesztést szabnának ki rá.

Tárgyalás a kampány közepette

Trumpnak decemberben kellene ismét megjelennie a bíróság előtt, de ügyvédei a rendkívüli biztonsági intézkedésekre hivatkozva azt kérték, hogy ne kelljen személyesen részt vennie az ülésen. Az ügyészek januárra tűznék ki a tárgyalást, ami csupán pár héttel előzné meg a republikánus előválasztás kezdetét. Az exelnök jogi képviselői tavaszi kezdést kérvényeztek. A bíró egyelőre nem hozta meg a döntését.

Ehhez kapcsolódóan: Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai birtokán

Vegyes politikai kihatások

Trump a vele szemben álló jogi kihívások ellenére is újra akar indulni az elnöki tisztségért, és az ellene felhozott vádakat, a folyamatban lévő nyomozásokat is támogatottsága erősítésére próbálja használni.

A jelöltségre pályázó többi republikánus támogató közleményeket adott ki, szintén politikai motivációt emlegetve a Trump elleni hatósági eljárások mögött. A demokrata párti vezetők eddig meglehetősen szűkszavúan nyilatkoztak a vádemelésről, amely a szavazóbázisban feltehetőleg csak tovább erősítheti a volt elnökkel szembeni ellenérzéseket.

Ehhez kapcsolódóan: Huszonegy fős delegáció élén utazott Orbán Trumphoz augusztusban

Cirkusz New Yorkban

Kedden Trump számos támogatója összegyűlt a manhattani bíróság épülete előtt. Megjelent Marjorie Taylor Greene és George Santos republikánus képviselő is. Ugyanakkor ellentüntetést is tartottak egy hatalmas, „Trump állandóan hazudik” feliratú transzparenssel.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG