Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden eddiginél több halálos áldozatot követelt itthon a járvány


Utasok egy budapesti buszon 2020. november 11-én.
Utasok egy budapesti buszon 2020. november 11-én.

Magyarországon 3 456 új fertőzöttet regisztráltak kedd óta. Velük összesen 532 578 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 195 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 421 főre emelkedett. A szerdai kormányülésen várható döntés arról, hogyan folytatódnak a március 22-ig bevezetett korlátozások.

Az esetleges húsvéti enyhítési remények már szertefoszlottak, az országos tisztifőorvos az operatív törzs március 16-i tájékoztatóján arról beszélt, hogy a szennyvízelemzések alapján a fertőzöttségi adatok még hetekig emelkedni fognak.

Egy nappal korábban pedig Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője említette az állami médiában, hogy akár régiónként eltérő korlátozásokat is bevezethetnek. Arról is beszélt, hogy Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött. Ez utóbbi állítását azonban Karácsony Gergely főpolgármester cáfolta.

Mint közösségi oldalán írta, a német Robert Koch Intézet iránymutatásai alapján, a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió, vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, ezért kellenek a korlátozások. A főpolgármester szerint

  • Budapest a 400-600 közötti sávban van a legtöbb megyével együtt.
  • Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban van,
  • Somogy és Komárom viszont a 800 fölötti sávban.

Karácsony Gergely arról is írt közösségi oldalán, hogy egyelőre nem kapott tájékoztatást arról, hogy Budapestre vonatkozóan újabb korlátozó intézkedéseket tervez a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel arról beszélt, hogy jelenleg nem lehet megmondani, mikor lehet újranyitni.

Miért függesztette fel több ország az AstraZeneca vakcinát?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:51 0:00

A hétvégéhez képest gyorsult az oltási tempó

Szerdára sikerült újabb ötvenezer embert beoltani, így áll az ország most csaknem 1,4 millió beoltottnál. Ez az oltási ütem már közelíti a kormány bejelentett céljait, de még nem éri el. Ahhoz, hogy húsvétig beoltsanak nagyjából 2,5 millió embert, naponta átlagosan több mint 50 ezer új beoltottra lenne szükség. A hosszú hétvége alatt egyébként jelentősen lassult az oltási tempó, március 15-én már csak újabb 13 ezer ember első oltását sikerült megszervezni.

Az oltások folyamatosan érkeznek az országba, a kormány legutóbbi, március eleji tájékoztatása alapján több mint 2,3 millió dózis érkezett már meg. Június végéig csak a Pfizer termékéből további 200 millió adag leszállítását közölte a gyártó és az Európai Bizottság, amiból Magyarországra nagyjából 4,3 millió dózis fog érkezni.

XS
SM
MD
LG