Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mintegy harmincezren jelentkeztek eddig szavazatszámlálónak – de kik ők és mit csinálnak?


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Mintegy harmincezren jelentkeztek eddig ellenzéki vagy független szavazatszámlálónak, közülük azonban sokan lemorzsolódhatnak, így még az ezzel foglalkozó szervezetek várják a csatlakozókat, hogy minden szavazókörben biztosítható legyen az április 3-i országgyűlési választás tisztasága.

Pákozdi Éva, a Számoljuk Együtt Mozgalom vezetője február 28-án azt mondta a Szabad Európának, hogy szerinte a náluk jelentkező 12.800 embernek végül nagyjából a hetven százaléka fog ténylegesen elmenni szavazatot számlálni, sokan már most visszamondták különböző okokból. Rámutatott, hogy az egyszerre több platformon is regisztrálók kiszűrése céljából folyamatosan zajlik a névjegyzékek összefésülése.

Leszögezte: március 25-ig van még lehetőség delegálni, de két-három nappal a határidő előtt már nehezebb a helyzet, ezért a legjobb az lenne, ha az érdeklődők március 20-ig jeleznék részvételi szándékukat.

Eredetileg azt tűzték ki célként, hogy az ország 3200 településének mind a 10.285 szavazókörében jelen legyen két civil delegált (azaz összesen 20.570), azonban közel sem biztos, hogy minden jelentkező meg is fog jelenni, ahogy az sem, hogy mindenkinek megfelel majd a neki jutó település, így a szervezők összesen 30-35 ezer ember csatlakozását látják szükségesnek.

Mit csinálnak a szavazatszámlálók?

A szavazatszámláló bizottságok feladata a voksolás lebonyolítása, a tagok felelnek a törvényes felügyeletéért, titkosságának és tisztaságának megőrzéséért. Ők azonosítják a választópolgárokat, ők adják ki a szavazólapokat, valamint az urnazárást követően ők végzik a voksok megszámlálását és ők állapítják meg az eredményt.

Mivel egy-egy ilyen bizottságnak legalább öttagúnak kell lennie, több mint ötvenezer ember vesz majd részt a számlálásban. Szavazókörönként három tagot az önkormányzati képviselőtestület jelöl ki az erre jelentkező helyi választópolgárok közül az illetékes választási iroda javaslatára legkésőbb március 14-én. Rajtuk kívül az induló képviselőjelöltek vagy jelölőszervezetek, pártok is delegálhatnak két-két tagot. Ha nincs meg az öt fő, akkor a képviselőtestület további embereket választ be.

Az érintettek egyik legfontosabb feladata a visszaélések megakadályozása és feltárása. Lehet szó egyebek mellett láncszavazásról, a szavazóköri információk illetékteleneknek való átadásáról, az üres szavazólapok megvásárlásáról, nyílt szavazásról, az eredmények megváltoztatásáról vagy érvényes szavazólapok utólagos érvénytelenné tételéről. Azonnal jelezniük kell, ha gyanús, elfogadhatatlan cselekményt észlelnek, és szükség esetén írásos jegyzőkönyvet kell felvenniük.

A választott tagok bruttó ötvenezer (nettó 33.250) forintot kapnak a munkájukért, szemben a delegált tagokkal, akik díjazásáról az őket küldő képviselőjelölt vagy párt gondoskodik. Már ha gondoskodik.

Az állampolgár felelőssége

A pártatlanság érdekében a választott tagoknak elvileg semlegesnek kell lenniük, a szembenálló egyéni jelöltek és pártok által delegált számlálók pedig kiegyensúlyozzák egymást – legalábbis ez a cél papíron.

Ezzel kapcsolatban egyre többen hangsúlyozzák az egyén felelősségét, különös tekintettel arra, hogy a magyar választások tisztaságát széles körben bírálják. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői például 2018-ban megállapították, hogy ugyan maga a választás szabad volt, de az egyenlő verseny feltételei nem érvényesültek. Számos szabálytalanságról lehetett olvasni a sajtóban is, ami sokak szerint részben annak a számlájára írható, hogy négy évvel ezelőtt csak a szavazókörök hatvan százalékában volt legalább két ellenzéki vagy független szavazatszámláló.

Ezen akar változtatni egyebek mellett a 20k22 mozgalom is, amelynek számlálóit a közös hatpárti ellenzéki jelölőszervezet delegálja. Tájékoztatásuk szerint a jelentkezési folyamat körülbelül tíz percig tart. Ennek során mindenki megadhatja preferenciáit a számlálás helyszínével kapcsolatban, amelyeken később még változtathat, sőt azt is lehet jelezni a végső beosztás során, ha valaki a barátjával vagy a párjával együtt szeretne dolgozni. Az ilyen kéréseket igyekeznek tiszteletben tartani.

Átjelentkezés, eskütétel

Szavazatot számlálni bárhol lehet az országban, és a szervezők arra buzdítanak, hogy aki teheti, vállalja az utazást valamely kisebb településre, miután a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekben van igazán nagy szükség az ellenzéki vagy független választott tagokra. A külföldi szavazókörök megfigyelése nem része a kezdeményezésnek. A delegáltak megbízása mindig csak egy választásra szól.

Amit fontos figyelembe venni, hogy a számlálás helyszínére nem elég a választás napján elutazni, két–tizennégy nappal azt megelőzően eskütételen is részt kell venni a helyi polgármester előtt, ez ráadásul általában munkanapra esik. A voksolás napján meg kell jelenni hajnali 5:30-kor, és a munka akár éjfélig is eltarthat.

Ha valaki nem a lakóhelyének számító településen áll be számlálónak, hogy egy kevésbé forgalmas időszakban a saját szavazókörében voksolhasson, át kell jelentkeznie, hogy ő maga is tudjon szavazni. Ezt a Nemzeti Választási Iroda weboldalán lehet megtenni a legegyszerűbben.

Az ellenzéki összefogás támogatásával létrejött 20k22 projekt, a független civil szervezetként működő Számoljuk Együtt Mozgalom és a többi hasonló csoport is kidolgozott egy online képzési programot, amellyel a technikai kérdéseken túl különféle lehetséges helyzetek kezelésére is felkészítenek.

A toborzószervezetek és a pártok jellemzően nem tudnak sem utazási, sem egyéb költségtérítést, sem munkadíjat biztosítani. A hatályos törvények értelmében ugyanakkor a szavazatszámlálók a választás másnapjára, április 4-re szabadnapot kapnak. Az erre vonatkozó igényt jelezni kell a munkáltatónál, akinek kötelező ezt biztosítania, a költségeket az államtól visszaigényelheti.

XS
SM
MD
LG