Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mintha napi egy oltást adna be egy magyar háziorvos


A békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontja 2021. június 29-én.
A békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontja 2021. június 29-én.

A járványnak négy újabb áldozata volt a hétvégén, miközben az oltási program szinte teljesen leállt. Elindult az ingyenes fővárosi antitest-vizsgálat, sok kínai vakcinával oltott idősnél mondhatott csődöt a Sinopharm időseken alig tesztelt terméke.

A húsvét környéki nyitási hullám óta jelentősen lelassult az oltások beadásának megszervezése Magyarországon, hozzávetőleg napi átlagosan 50 ezer körüli első oltás megszervezéséről hamar nagyjából a felére esett ez a szám április elejétől.

Mostanra viszont ehhez képest is egy nagyságrendet lassult ez a tempó, péntek és hétfő között összesen durván tízezer ember kapta meg az első oltását Magyarországon az állam szerint. Így kevesebb mint 5 millió 507 ezer ember kapott legalább egy oltást az országban. Gyerekorvosok nélkül nagyjából 4,5 ezer háziorvos van az országban, azaz gyorsabban ment volna az oltási program a hétvégén, ha mindegyikük beadott volna egy oltást naponta.

Ezt azt jelenti, hogy a lakosság 56 százaléka kapott legalább egy oltást Magyarországon, ami önmagában a nyájimmunitáshoz biztosan kevés. A kormány utoljára csaknem egy hete árulta el a regisztráltak számát, ami alapján több mint 400 ezer regisztráltnál az első oltást sem sikerült még megszervezni.

A hétvégén a járvány halálos áldozatainak száma néggyel nőtt, így már csaknem 30 ezer közvetlen áldozatot tart nyilván az állam. A közvetett, vagy "láthatatlan" áldozatokról az állam nem ad adatokat az orvosoknak sem, erről alább olvashat bővebben.

Harmadik oltás - most mégis a gyógyszertesztek fognak számítani

Egyre több idős magyarnál kezd el kiderülni, hogy a kínai oltás semmilyen, vagy jelentéktelen védelmet biztosít csak számukra. Nekik megoldás lehetne, ha kapnának egy harmadik oltást is, de egyelőre ez nem legális Magyarországon.

Duda Ernő virológus például azt javasolja, hogy akár illegálisan is próbálják maguknak elintézni egy jobb hatékonyságú harmadik oltást az érintettek.

Orbán Viktor az érzelmeire, megérzéseire hallgatott, amikor beadatta a magyarországi időseknek, noha lényegeben alig tesztelték ezt idős kínaikon előtte. A harmadik oltást szükségessége kapcsán viszont már mást gondol, itt megvárná, amíg a gyógyszercégek több hónap alatt letesztelik a harmadik oltás pontos eredményeit különböző korcsoportokon.

A főváros erre a problémára válaszul ingyenes antitestvizsgálatot hirdetett. Az első körben meghirdetett ezer hely viszont alig egy óra alatt betelt. A főváros összesen 18 ezer ingyenes antitestvizsgálatot bocsátott a kerületek részére, bár az V., XVI., XVII., XXI. és XXIII. kerületek fideszes polgármesterei eddig visszautasították ezt a lehetőséget.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG