Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Modern amerikai felszereléssel vonul fel a tálibok elit egysége


Az afgán TV RTA műsorában leadott felvétel a tálibok különleges egységéről
Az afgán TV RTA műsorában leadott felvétel a tálibok különleges egységéről

A tálibokról a köztudatban élő, szandálos-kalasnyikovos képpel szöges ellentétben modern, professzionális katonai felszerelésben, zsákmányolt amerikai fegyverekkel fotózták le az afgán felkelők különleges kommandósait. A közösségi médiában megosztott képek persze propagandacélokat szolgálnak, de a katonai szakértők abban egyetértenek, hogy a tálibok a korábbinál jobban felszerelt és kiképzett emberekkel rendelkeznek.

A tálibok saját „különleges erőikként” mutogatják a közösségi médiában az úgynevezett Badri 313 egység tagjait. A fotókon látható fegyveresek ránézésre inkább illenének egy fejlett állam hadseregébe, mint a világ egyik legszegényebb felkelői közé: a fegyveresek modern repeszálló testpáncélt, bakancsot viselnek, kezükben a szovjetellenes felkelés idejéből megmaradt Kalasnyikovok helyett az amerikai hadseregben rendszeresített M4-es karabélyok láthatók, néhányuknál éjjellátó szemüveg és fejlett célzóberendezés van.

Tonnaszámra zsákmányoltak amerikai fegyvereket

Egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében Badri 313 katonái még amerikai kollégáikat is kigúnyolták azzal, hogy megismételték azt a híres képet, amelyen az amerikai katonák 1945-ben Ivo Dzsima szigetén kitűzik a zászlajukat – ezúttal az amerikai lobogó helyett a tálibok fehér zászlaja látható a fotón. Az elmúlt napokban az egység a kabuli nemzetközi repülőtéren kívül is felvonult, farkasszemet nézve a több ezer civil evakuálását felügyelő amerikai katonákkal.

Az afgán TV RTA műsorában leadott felvétel a tálibok különleges egységéről
Az afgán TV RTA műsorában leadott felvétel a tálibok különleges egységéről

A tálib egység a 1400 évvel ezelőtti badri csatáról kapta a nevét, amikor Mohamed próféta állítólag mindössze 313 katonával győzte le ellenségeit. Szakértők szerint a tálib egység akár több ezer fős is lehet. Egy, a Twitteren népszerű, Calibre Obscura álnéven író nyugati fegyverszakértő szerint az egység „nem lenne ellenfél a nyugati, indiai vagy pakisztáni különleges erőknek”, de tény, hogy „hatékonyabbak, mint a normál tálibok, és biztosan hatékonyabbak, mint a néhány héttel ezelőtti afgán nemzeti hadsereg reguláris egysége”.

A Badri felszereltsége az afgán hadsereg összeomlása nyomán erősödött, akik rengeteg amerikai fegyvert, köztük páncélozott Humveeket és repülőgépeket hagytak hátra.

Bill Roggio, az amerikai székhelyű Long War Journal vezető szerkesztője az AFP-nek így nyilatkozott: „A propaganda mellett a május óta tartó utolsó offenzíva során valóban láthattuk, hogy a tálib különleges erők döntő szerepet játszottak Afganisztán elfoglalásában.” Hozzátette: „Ahogy lerohanták az afgán hadsereget, egyre nagyobb mennyiségű nyugati felszerelésre tettek szert. Az USA gyakorlatilag felfegyverezte a tálib hadsereget” – tette hozzá.

Szakértők szerint ugyanakkor a tálibok a legfejlettebb felszereléseket, különösen a helikoptereket aligha tudják majd működtetni, különösen karbantartani az amerikai hadiipar támogatása nélkül.

A pakisztáni hadsereget sejtik az egység mögött

Az AFP információi szerint a Badri 313 tagjai a Dzsalaluddin Hakkáni tálib vezető által alapított Hakkáni-hálózat tagjaiból kerültek ki, amely az elmúlt húsz évben Afganisztán legrettegettebb fegyveres csoportja volt, a NATO-csapatok és az afgán nemzeti hadsereg elleni gerillaakciókkal és számos polgári célpont elleni öngyilkos támadásokkal vált ismerté. A hálózat főként Kelet-Afganisztánban működik, és a gyanú szerint az ország pakisztáni oldalán is tartott fenn táborokat. Az elmúlt években a tálib vezetésben is egyre nagyobb befolyásra tettek szert a Hakkáni-csoport tagjai.

A pakisztáni katonai apparátust régóta gyanúsították azzal, hogy kapcsolatban áll a Hakkáni-csoporttal – Mike Mullen amerikai admirális 2011-ben egyenesen az iszlámábádi hírszerzés egyik karjának nevezte a tálib militánsokat. „Nagy a valószínűsége annak, hogy Pakisztán valamilyen formában kiképzést biztosított az egységnek” – mondta a terrorizmusra és felkelésekre szakosodott elemző, Janes Henman. A pakisztáni vezetés tagadta, hogy kapcsolatban állna a tálibokkal.

Gilles Dorronsoro, a párizsi Sorbonne Egyetem Afganisztán-szakértője szerint az új tálib kommandósok megjelenése egy trend része. „A kétezres évek közepe óta a tálibok figyelemre méltó professzionalizálódásának lehettünk tanúi – mondta az AFP-nek. – A háború, amit most vívnak, nem ugyanaz, mint amit a szüleik vívtak a szovjetek ellen. Friss harci tapasztalatokkal rendelkeznek, és jól ismerik a technológiát.”

XS
SM
MD
LG