Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tompára és Röszkére viszik a kimenekített afgánok újabb csoportját


Egy tengerészgyalogos afgán gyermekeket kísér a repülőgéphez a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, Kabulban, Afganisztánban, 2021. augusztus 24 -én
Egy tengerészgyalogos afgán gyermekeket kísér a repülőgéphez a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, Kabulban, Afganisztánban, 2021. augusztus 24 -én

Hatósági karanténba kerülnek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik – áll a Belügyminisztérium közleményében, amelyet azután adtak ki, hogy elindult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az a gépjárműkonvoj, amely a Magyarországgal korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárokat viszi a röszkei és a tompai idegenrendészeti központba.

A közlemény szerint 114 felnőttről – közöttük egy kerekesszékes nőről és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfiról –, valamint 126 gyermekről van szó. Valamennyien hatósági karanténba kerülnek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik.

Megérkezésük után újabb élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási felszerelést kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, ellátják őket az évszaknak megfelelő ruházattal, és ellenőrzik az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataikat.

Káosz közepette zajlik a kimenekítés Kabulból

Miközben az egyetlen lehetőség Afganisztán elhagyására a kabuli repülőtér, a hatalmat augusztus 15-én az afgán fővárosban is átvevő tálibok megtiltották az afgánoknak, hogy a odamenjenek. Szóvivőjük állítása szerint csak a külföldieket engedik a reptérre, és nem hajlandók meghosszabbítani a külföldi csapatok kivonására kitűzött augusztus 31-i határidőt sem.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter rendkívül kaotikusnak nevezte a kabuli helyzetet, mint mondta, az emberek sok mindent megpróbálnak, hogy bejussanak a repülőtérre. Előfordul erőszak, fegyverhasználat is.

Benkő Tibor a közmédiában beszélt erről, és bár a katonák biztonsága érdekében konkrétumokat nem árult el a magyar kimenekítési akcióról, azt elmondta, hogy a magyar katonák augusztus 19. óta végzik a kimenekítési feladatokat. A művelet akkor fejeződik be, amikor minden kimenekítendő embert hazahoztak.

Szijjártó Péter bírálta a kabuli repteret felügyelő amerikaiakat

Szijjártó Péter hétfőn beszélt arról, hogy Magyarország Üzbegisztánon keresztül 173 embert menekített ki Afganisztánból, és a hétfőre virradóra Budapestre érkező gép utasainak jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hozták el.

Mint fogalmazott, cserébe azt várják, hogy szövetségeseik, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikaiak ne gátolják a magyarok által kihozandó emberek bejutását a repülőtérre, mert ez számos esetben fordult elő az elmúlt napokban.

A külügyminiszter azt mondta, hogy két katonai gép ott van a térségben, és folyamatosan végzik az evakuációs feladatokat. Fontos, hogy azok, akiket Magyarország ki akar hozni Afganisztánból, bejuthassanak a reptérre. Hozzátette, vannak magyar katonák a helyszínen, akik segítik az érintettek azonosítását és bejutását a repülőtérre.

A Szabad Európa folyamatosan beszámol az afganisztáni eseményekről és azok magyar vonatkozásairól. A témában született valamennyi cikkünket, videónkat és infografikánkat megtalálja itt.

XS
SM
MD
LG