Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szamárság, drága és későn jött volna: akik tisztán látnak Moderna-ügyben


Ki viszi el?
Ki viszi el?

Egy éve tombol a koronavírus-járvány világszerte, az évforduló a sok lemondással járó időszak értékelésére is okot ad. Emellett legfontosabb cikkeinkben foglalkoztunk ezen a héten a szabolcsi lakcímnepperekkel, a hétszemélyes autók piacával és a Fidesz brüsszeli párkeresésével.

Mint kiderítettük, egyetlen kormányhivatalban dolgozót sem vontak eddig felelősségre Szabolcs megyében a hamis címre szóló ukránoknak kiadott lakcímkártyák miatt. Az egyik ilyen esetet pár hete írtuk meg, majd kérdéseinkre az ügyészség most küldött választ. Az elmúlt években csupán két polgármester és egy önkormányzati ügyintéző ellen emeltek vádat. A megyei főügyészség szerint a tornyospálcai házba bejelentett 340 fantomlakos esete nem egyedi a környéken.

"Ukrán" szellemlakosok Szabolcsban - így ment a lakcímbiznisz Tornyospálcán
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:13 0:00

A gyengülő forintárfolyam és az uniós előírások szigorodása miatt mindössze másfél év alatt drágult 45 százalékkal a legnépszerűbb hétszemélyes autó ára. Tavaly év végéig 20 ezren igényelték a három gyermektől járó támogatást, több mint negyedük ugyanazt a román modellt választotta. Körképünkből megtudhatja, hogy ez nem véletlen, hiszen eltűntek a piacról az olcsó hétszemélyes autók.

Rosszabb a hazai helyzet, mint tavaly Lombardiában

Orbán Viktor igazat mondott, amikor megemlítette, hogy a járványelőrejelző modellek szerint "drámai" mértékben romolhat helyzet Magyarországon. Valójában már most rosszabb a helyzet, mint tavaly ilyenkor Lombardiában. Ha a szabályozás nem szigorít tovább, akkor a népesség jámborabbik felének önként kellene jobban korlátoznia a találkozást másokkal.

"Erősnek tartom magam, de kezdek nagyon elfáradni" – egy idézet abból a három vallomásból, amiben magyar lányok, asszonyok beszélnek arról, hogyan készülnek a járvány harmadik hullámára. Egyikük, aki a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozik, a barátok, az érintés, a szemekben bujkáló mosoly után vágyik a legjobban. Másikukat anyagilag gyakorlatilag lenullázta a járvány, míg a gyermekeit egyedül nevelő társuk úgy érzi, az ereje végén jár, és lassan semmilyen befolyása nincs az eseményekre.

Videónkban megmutatjuk, hogyan viselik az emberek a hetek óta tartó ismét szigorúbb kijárási korlátozást. Képgalériánkban pedig az egy éve kitört járvány fordulópontjait idézzük fel.

"Éppúgy tudunk dolgozni, mint a férfiak" - nők a válság idején
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00

Változó a kormány álláspontja arról, miért igényeltek lényegesen kevesebb Moderna-oltást, mint amennyit az EU-s beszerzés alapján lehívhattak volna. Mindenesetre a felszabaduló oltásokra hamar lecsaphattak más uniós országok. Az titkos, hogy kik, de a szállítási adatok alapján nagyjából arányosan oszthatják az oltásokat, így idővel ki fog derülni, hogy hova jut az, amit más nem kért.

Az oltottaknak járhat jutalom, de a kimaradóknak büntetés nem - ez lehetne a rövid összefoglalója podcastunknak, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért jogászával, Asbóth Mártonnal beszélgetünk a védettségi igazolás vagy oltási igazolványok nyomán felmerülő alapjogi kérdésekről. Kiderül, hogy akár kötelezővé is tehető a védőoltás, és kihez lehet fordulni panasszal, ha valakit jogsérelem ér.

Fideszes keringő az európai bálteremben

Magyarország az EU bíróságán támadta meg az uniós rendelkezést, mely a jogállamisági feltételekhez köti az uniós támogatások kifizetését. Arról egyelőre nincs egyértelmű állásfoglalás, hogy beadvány vizsgálata közben a jogállamisági szabályozás életbe léphet-e.

Nagy erővel folyik a Fidesz helykeresése az európai politikai palettán. Míg az Európai Néppártban érezhetően fellélegeztek a fideszesek távozásával, a konzervatív, nemzeti radikális, populista oldalon élénk szervezkedés folyik – egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy mi lesz mindennek a kimenetele. Mindenesetre a Fideszt leginkább a felfüggesztett néppárti párttagsága akadályozza a szövetségkötésben, írja brüsszeli tudósítónk.

Megbukott a papírforma

Papíron nem rossz esélyekkel futott neki a Klubrádió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvencia pályázatának, mivel ők voltak az egyetlen pályázók a működésüket továbbra is lehetővé tevő frekvenciára. Mégse kaphatnak engedélyt, mert csütörtökön érvénytelenítette a pályázatukat ​az ügyben döntő Médiatanács, amely egy ideje kizárólag a Fidesz által megválasztott tagokból áll.

Egyre zavarosabb a hulladékkezelés kormányzati átalakítása. Mielőtt államosítaná a kormány a hulladékgazdálkodást, előtte még keresztbe tesz az életben maradt szereplőknek, és kevesebb hulladékot akar újrahasznosítani. Az államosítás azért történik, hogy utána visszaadják egy nagy piaci szereplőnek, amelyik majd monopólium lehet. Ezzel az állam pedig hosszú ideig ki lesz szolgáltatva.

A halál villamosa

A 20. század elején a gyarapodó Prága külterületein egyre több temetőt hoztak létre. A sok lakos miatt ez elkerülhetetlen volt, a város központibb részein fekvő sírkertek pedig már nem bírták a terhelést. Ezért a tömegközlekedésért felelős társaság elhatározta, összeköti a központi, sűrűbben lakott részeket a külvárosi temetőkkel. Ez lett a halálvillamos, amely nemcsak a hozzátartozók kényelmét szolgálta, derül ki cikkünkből.

Ha van egy perce, lapozzá át gépgalériánkat is: egy évtized telt el a fukusimai nukleáris katasztrófa óta. Szinte mindenkit elköltöztettek a sugárveszély miatt. Kato Szakae egyike a kevés ittmaradt embernek. Több mint 40 macskával él, az ő gondjukat viseli. Mint mondja, ő maga is csak addig akar élni, amíg kedves cicái itt vannak mellette.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG