Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Moderna kérdésesnek tartja a vakcinák hatékonyságát az omikronnal szemben


Egy olasz nőt Moderna-vakcinával oltanak be Rómában 2021. augusztus 5-én
Egy olasz nőt Moderna-vakcinával oltanak be Rómában 2021. augusztus 5-én

Kevésbé lehetnek hatékonyak a jelenlegi vakcinák a koronavírus új, omikron-variánsával szemben a Moderna vezérigazgatója szerint.

Stéphane Bancel a Financial Times (FT) brit lapnak adott keddi interjújában arról számolt be, hogy az új változat tüskefehérjéjének számos almutációjából és gyors terjedéséből arra lehet következtetni, hogy jövőre módosítani kell a már meglévő oltóanyagokat.

„Úgy gondolom, lehetetlen, hogy a hatékonyságuk ugyanolyan szinten legyen, mint a delta-variáns esetében” – mondta.

„Azt hiszem, hogy jelentős csökkenés lesz a hatékonyságban. Nem tudom, hogy mekkora, mivel még várnunk kell az adatokra. De minden tudós, akivel beszéltem, úgy van vele, hogy ez nem lesz jó” – tette hozzá.

A vezérigazgató kijelentései megrázták a piacot, a kőolaj és számos részvény ára is esni kezdett.

A Moderna és a Pfizer–BioNTech is dolgozik már a koronavírus omikron-változatával szemben is hatékony védőoltás kifejlesztésén. Ez, illetve a hatósági engedélyezés azonban még hónapokig eltarthat, miközben számos országban továbbra is küzdenek a lakosság alacsony oltási hajlandóságával.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és számos európai ország is felpörgette a harmadik oltás beadását célzó kampányát az új variáns megjelenésére tekintettel, miután a szakértők szerint fokozhatja a védettséget az omikron esetében is.

Eltérő vélemények

Scott Gottlieb, a Pfizer egyik vezetője, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) egykori igazgatója hétfőn úgy vélekedett, hogy azok, akik megkapták mindhárom oltást, „elég jó védettséggel” rendelkeznek az új variánssal szemben is.

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint nincs arra mutató bizonyíték, hogy a jelenlegi vakcinák ne lennének képesek megelőzni a súlyos szövődmények kialakulását az omikron-változat esetében, ugyanakkor közölték, hogy szükség esetén készen állnak az AstraZeneca gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett készítményük frissítésére.

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) arról tájékoztatott hétfőn, hogy a 18 évnél idősebbek mindegyikének ajánlott az emlékeztető oltás felvétele. Eközben Joe Biden amerikai elnök azon véleményének adott hangot, hogy az omikron megjelenése „aggodalomra igen, de pánikra nem ad okot”.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatója hangsúlyozta, hogy a meglévő vakcinák az új variáns ellen is védelmet nyújtanak. A beoltottak ugyanis a jelek szerint legfeljebb enyhe tünetekkel vészelték át a megbetegedést.

Ennek ellenére egészségügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy ezt túl korai még kijelenteni, mivel az esetek nagy többségét fiatalok körében regisztrálták, akik esetében a betegség egyébként is kevésbé súlyos lefolyású, mint az idősebbeknél.

Nagy-Britanniában új maszkviselési kötelezettség és egyéb korlátozások léptek életbe november 30-án, Boris Johnson miniszterelnök pedig a harmadik oltás beadásának felgyorsítására szólított fel.

Bár az omikron-vírusváltozathoz köthetően még egyetlen halálesetet sem jegyeztek fel a világon, a fertőzés gyorsan terjed, és az utóbbi napokban egyre több ország döntött a határai lezárásai mellett. Tíz európai országban negyvenkét esetet azonosítottak eddig a hatóságok.

Készült a Financial Times és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG