Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pert vesztett a rendőrség, vizsgálniuk kell a bántalmazott mohácsi hajléktalan ügyét


A Mohácsi Rendőrkapitányság a Google Maps 2022 júliusi képén
A Mohácsi Rendőrkapitányság a Google Maps 2022 júliusi képén

Két éve jelent meg a hír a sajtóban, hogy mohácsi rendőrök két helyi hajléktalant bántalmaztak, ezeket videóra vették és kollégájuknak továbbküldték. Az Országos Rendőrfőkapitány később elutasította, hogy a rendőrség felelősségét vizsgálják az ügyben, de az Utcajogász most pert nyert, mégiscsak meg kell vizsgálniuk.

2021 elején két mohácsi rendőr járőrözésük során két helyi hajléktalant bántalmazott. Januárban

többször is fejbe rúgták a két hajléktalan férfit, minden indok nélkül lefújták őket gázspray-vel,

egyiküket pedig külön megalázásként léggitározásra és éneklésre kényszerítették, idézte az ügyészséget tavaly a Telex. A bántalmazások egy részét videóra is vették, és egy női kollégájuknak továbbküldték, aki ezt nem jelentette.

Az ügyre úgy derült fény, hogy a többek közt Völner Pál vesztegetési ügyeiben is eredményesen felderítő Nemzeti Védelmi Szolgálat nem tisztázott okból már korábban lehallgatta az érintett rendőröket.

Témába vág: Völner Pár igazságügyminiszter-helyettest azzal gyanúsítják, hogy rendeszeresen milliókat kapott azért, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket.

A két érintett hajléktalan közül egyikük idős korú, másikuk pedig részleges gondnokság alatt álló értelmi fogyatékos.

Az ügyészség szerint előfordult, hogy a rendőri verés alatt az egyik hajléktalan magatehetetlen állapotban feküdt a földön.

Az ügyészség ott jön a képbe, hogy a rendőrök ellen jelenleg is büntetőeljárás zajlik, a két sértett férfit az Utcajogász képviseli. Az ügyészség letöltendő börtönt kért a verésekben részt vevő rendőrökre, akiknek egyébként azóta megszűnt a szolgálati jogviszonya.

Van egy másik kapcsolódó ügy is

Az ügyészség csak azokkal az esetekkel kívánt foglalkozni, amikről felvétel volt, vagyis dokumentáció készült. Az hajléktalanok szerint azonban többször is bántalmazták őket, köztük a büntetőeljárásban nem érintett rendőrök is, és már 2020-ban is.

Az Utcajogász szerint egyik ügyfelüket korábban elektromos sokkolóval is megrázták és elvették a bicskáját. A jogvédők ezért közigazgatási pert is indítottak az ORFK ellen, mert az Országos Rendőrfőkapitány a vizsgálatot rendőrségi hatáskör hiányában megszüntette.

Az ORFK arra hivatkozott, hogy a büntetőeljárás mellett nem kell másik olyan eljárás, amiben a rendőrség felelősségét vizsgálnák. A jogszerűtlen rendőri intézkedésekről pedig egyébként sem készült hivatalos dokumentáció.

Most ezt az eljárást nyerte meg az Utcajogász, mégiscsak lépniük kell a rendőröknek. Azaz a 2023 januárjában meghozott ítélet megalapozottnak tekintette a kérelmet, és megállapította, hogy

„az alperesnek érdemben kellett volna eljárnia, azaz a felperesi panaszt érdemben elbírálnia, miután a jogszabályi feltételek maradéktalanul fennálltak, és az Alapvető Jogok Biztosa megállapította az emberi méltóságot sértő cselekményt”.

Az ítélet arra kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy ismételje meg az eljárást, és vizsgálja érdemben az Utcajogász ügyfele által panaszoltakat, amelyek a biztos szerint a megalázó bánásmód tilalmába ütköztek.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG