Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat év alatt kétszer is átvilágították a vesztegetési ügybe keveredett Völner Pált


Hat év alatt kétszer is átvilágították Völner Pált, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak azonban a jelek szerint nem tűnt fel semmi
Hat év alatt kétszer is átvilágították Völner Pált, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak azonban a jelek szerint nem tűnt fel semmi

Az átvilágítás ténye abból a válaszból derül ki, amelyet Kassai Dániel ellenzéki önkormányzati képviselő kapott az Alkotmányvédelmi Hivataltól. Ennél többet nem is tudni meg belőle. A vádhatóság gyanúja szerint Völner Pál az elmúlt években összesen 83 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el.

Kassai Dániel Facebook-oldalán azt írja, az Alkotmányvédelmi Hivatal válasza szerint 2015 és 2021 között kétszer is átvilágították a korrupciógyanúba keveredett Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium lemondott miniszterhelyettesét és parlamenti államtitkárát. Az önkormányzati képviselő szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetése felelősségét is felveti, miért nem találtak semmit, ami alapján büntetőeljárás megindítását kezdeményezték volna Völner ellen.

Varga Judit, Pintér Sándor és az Alkotmányvédelmi Hivatal felelősségét firtatja

Kassai Dániel az Alkotmányvédelmi Hivatal válasza alapján arról ír, hogy a törvény szerint ha egy nemzetbiztonsági ellenőrzés során kockázati tényező merül fel az átvilágított személlyel kapcsolatban, a hivatal főigazgatója tájékoztatja a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, vagyis Pintér Sándor belügyminisztert.

Kassai szerint ha volt ilyen tájékoztatás, akkor azt Pintér Sándornak meg kellett kapnia. Ezt szerinte a nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvántartásában lévő, egy adott ügyre vonatkozó iratok alapján könnyű bizonyítani. Kassai ennek alapján úgy véli, ha kiderül, hogy Pintér Sándor hallgatott, akkor neki is vállalnia kell a politikai következményeket, ahogy Varga Juditnak is.

Kassai szerint ugyanakkor felelős lehet az Alkotmányvédelmi Hivatal a Völner-vizsgálat alatt regnáló főigazgatója is, hiszen kétszeri nemzetbiztonsági ellenőrzés után sem tettek feljelentést, noha a törvény kimondja, hogy nemzetbiztonsági kockázat áll fenn, ha az ellenőrzött személy nem alkalmas jogviszonyának illetéktelen befolyástól mentes ellátására.

Orbán Viktor azt állítja, az ügyészségi közleményből tudta meg

Mint arról a Szabad Európa is több cikkben beszámolt, az egyebek között hivatali vesztegetéssel gyanúsított Völner Pár igazságügyminiszter-helyettes feltehetően két–ötmillió forintot kapott rendszeresen, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket. A Legfőbb Ügyészség szerint Völner államtitkárként három év alatt összesen 83 millió forintot kapott ezért, és hogy „folyamatosan rendelkezésre álljon”.

Az államtitkári posztjáról lemondó Völner mentelmi jogát felfüggesztette az Országgyűlés. A fideszes képviselő azóta vallomást is tett az ügyészségen, kérdésekre nem válaszolt, de a bűncselekmény elkövetését tagadta. Orbán Viktor az év utolsó Kormányinfóján újságírói kérdésre válaszolva azt állította, hogy ő maga csak az ügyészségi közleményből értesült a botrányról.

Bírósági végrehajtókat figyelhettek meg, így bukhatott le Völner

A csúszópénzeket a vádhatóság gyanúja szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke adta át Völner Pálnak. Schadl György több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. A Pegasus-ügy kapcsán is kulcspozícióban lévő egykori miniszterhelyettes úgy bukhatott le – a HVG és a 24.hu információ szerint –, hogy egy hatóság már dolgozott egyes bírósági végrehajtók környezetében.

A HVG szerint ez a belügy alá tartozó Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) volt. Az NVSZ nem nyomozhat, de titkos felderítést végezhet, ők pedig elkezdték lehallgatni a végrehajtókat. Óriási, több ezer oldalnyi anyag össze is gyűlt, és amikor Völner szerepe nyilvánvalóvá vált a lehallgatások révén, a felderítést már nem lehetett leállítani. Mindezt az alábbi cikkben foglaltuk össze.

XS
SM
MD
LG