Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

MOK: „Kollégák! Maradjatok tagok!”


A Magyar Orvosi Kamara küldöttközgyűlése Budapesten 2023. február 3-án
A Magyar Orvosi Kamara küldöttközgyűlése Budapesten 2023. február 3-án

Néhány óra alatt több mint 2500 orvos nyilatkozott arról, hogy a kamara tagja kíván maradni - közölte a MOK, amely korábban felhívást tett közzé a Facebook-oldalán, bemutatva az orvosok lehetőségeit, hogy hogyan tarthatják meg tagságukat. A hétfőn beterjesztett, kedden elfogadott és szerdán kihirdetett törvénymódosítás ugyanis megszünteti a kötelező orvosi kamarai tagságot, és automatikusan kilépteti őket onnan. Csak azok maradhatnak tagok, akik harminc napon belül nyilatkoznak erről.

„Néhány óra alatt már több, mint 2500 nyilatkozat érkezett. Köszönjük” - írta a MOK csütörtök délelőtt a Facebook-oldalán, miután hatályba lépett a kormány törvénymódosítása.

Korábban a kamara arról tájékoztatta az orvosokat, hogy elektronikus úton és papíron is nyilatkozhatnak arról, hogy a MOK tagjai kívánnak maradni.

„Alulírott, ………, pecsétszám: ……… mint a Magyar Orvosi Kamara tagja az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény 32. § (1) bekezdésében foglaltak szerint nyilatkozom, hogy kamarai tagsági jogviszonyomat – megszakítás nélkül – fenn kívánom tartani” – ezt a nyilatkozatot kell kitölteniük az orvosoknak, ha meg szeretnék tartanai kamarai tagságukat.

Csütörtökön hatályba lépett a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló törvénymódosítás, miután szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a Novák Katalin államfő által aláírt jogszabály.

Ahogy arról kedden beszámoltunk, két nap alatt átment a kormány törvénymódosító javaslata az Országgyűlésen. Hétfőn nyújtották be, kedden pedig már meg is szavazták sürgősséggel, hogy megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogadta az Országgyűlés a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetését

A módosítással az etikai eljárásokat is elveszik a kamarától, az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz kerülnek, amely új etikai kódexet készít.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett módosítás szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket. A kamara valótlan állításokról beszélt, és közölte, hitelrontásért pert kezdeményez a minisztérium ellen.

XS
SM
MD
LG