Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moldova újabb lépést tett az oroszbarát párt tagjainak eltiltására a helyi választásoktól


Moldova miniszterelnöke, Dorin Recean
Moldova miniszterelnöke, Dorin Recean

Moldovában a hatóságok október 4-én visszaállították a törvénytelennek ítélt oroszbarát párt tagjainak indulási tilalmát a közelgő helyhatósági választásokon. Ezzel hatályon kívül helyezték az alkotmánybíróság egy nappal korábbi határozatát, amely viszont a tiltást helyezte hatályon kívül.

A moldovai Rendkívüli Helyzetek Bizottsága (CSE) úgy döntött, hogy a Șor párt azon tagjai, akik ellen már vádat emeltek, vádemelésre készülnek vagy akár csak meggyanúsítottak bűncselekmény elkövetésével, nem indulhatnak a november 5-re tervezett választáson.

A Dorin Recean miniszterelnök vezette CSE-t, amely a kormány több tagjából, hírszerző ügynökségek irányítóiból és vezető törvényhozókból áll, eredetileg a Covid–19-világjárvány miatt kihirdetett rendkívüli helyzet kezelésére hozták létre.

Az alkotmánybíróság, amely júniusban törvényen kívül helyezte a Șor pártot az orosz befolyás csökkentése érdekében, október 3-án kimondta: alkotmányellenes a parlament által júliusban jóváhagyott jogszabály, amely öt évre eltiltaná a párt tagjait az indulástól a választásokon.

Ehhez kapcsolódóan: Betiltotta az oroszbarát pártot az alkotmánybíróság Moldovában

A bíróság döntése azután született, hogy a feloszlatott párt tagjai panaszt tettek eltiltásuk ellen. A Șor élén Ilan Shor száműzetésben élő üzletember állt, akit a Nyugat és a moldovai kormány azzal vádol, hogy destabilizálni próbálja az országot.

Az önkéntes izraeli száműzetésben élő Șor október 4-én azt írta a közösségi médiában, hogy „ma a parlament totális diktatúrát hirdetett ki Moldovában, ahol nincs jogállamiság, és semmiféle alkotmány nem létezik”.

Az Ukrajna, Románia és a Fekete-tenger közé ékelődő Moldova gyakran találja magát Moszkva és a Nyugat befolyásért folytatott küzdelmének középpontjában.

A helyzet tovább éleződött Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziója óta, különösen a Kreml támogatását élvező szakadár Transznisztriában, a keleti határon. Oroszország még mindig több mint ezer katonát tart „békefenntartóként” a régióban.

Ehhez kapcsolódóan: Ilan Shor: A Kreml új embere Moldovában

Az Egyesült Államok júniusban szankciókat vezetett be egy Shorhoz köthető csoport hét tagjával szemben, akik állítása szerint részt vettek Moszkva kampányában Moldova destabilizálására és egy felkelés kirobbantására.

Ilan Shor, akit egymilliárd dolláros banki csalásban és más tiltott cselekményekben való részvétellel gyanúsítanak, Maia Sandu Nyugat-barát elnök 2020-as megválasztása után menekült Izraelbe.

Külföldről hónapokon át kormányellenes tüntetéseket szervezett, hogy megdöntse Sandut és a Moszkva ukrajnai háborúját bíráló reformpárti kormányt.

XS
SM
MD
LG