Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Indokolatlan vakcinabeszerzés – tízmilliós bírságot kapott a Müller Cecília vezette hatóság


Oltáshoz készítik elő a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Orosházán 2021. november 25-én (képünk illusztráció)
Oltáshoz készítik elő a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Orosházán 2021. november 25-én (képünk illusztráció)

A bírságot a Közbeszerzési Döntőbizottság szabta ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központra (NNGYK), amely az ellenőrzés szerint nem tudta meggyőzően bizonyítani, hogy feltétlenül szükség volt a másfél milliárdos őszi Moderna-vakcina-beszerzésre.

Az eljárást hivatalból indította a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Az eredményről beszámolva a Népszava azt írja: a tízmilliós bírságon felül további négymillió forintos büntetést szabott ki a döntőbizottság a szerződés érvényessé nyilvánítása jogkövetkezményeként az NNGYK-ra, és a Modernát is megbüntette egymillió forintra. Ugyanakkor a jogsértés ellenére a szerződés érvényben maradhat.

Az ellenőrzés szerint az NNGYK azt sem tudta meggyőzően bizonyítani, hogy előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók. A határozat szerint furcsa a háborús vészhelyzetre hivatkozni, amikor az a közbeszerzés novemberi megindításának idején már fél éve, 2023. május 12-e óta fennállt.

A Népszava és a Politico információi alapján tavaly decemberben a Szabad Európa is beszámolt arról a csaknem egy éve tartó jogi vitáról, amely a Pfizer és a magyar állam között zajlik. A Pfizer partnerével, a BioNTechkel együtt 2023 januárjában indított eljárást a magyar kormány ellen a Covid–19-oltóanyag-szállítások miatt. Hárommillió adag Pfizer-vakcina kifizetéséréről van szó körülbelül hatvanmillió euró értékben. A magyar kormány tavaly novemberben értesítette a Pfizert, hogy az ukrajnai konfliktusra hivatkozva nem kíván fizetni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG