Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva és Peking enyhítené az Észak-Koreát sújtó ENSZ-szankciókat


Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése New Yorkban 2015. július 29-én
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése New Yorkban 2015. július 29-én

Kína és Oroszország enyhítené az Észak-Koreát sújtó ENSZ-szankciókat a távol-keleti ország gazdasági nehézségeire tekintettel.

Peking és Moszkva határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely szerint a nemzetközi korlátozások lazításának célja a civil lakosság életkörülményeinek javítása lenne – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

A tagállamok között köröztetett javaslat értelmében feloldanák a tengeri eredetű élelmiszerek és a textil exportjára, illetve a finomított kőolajtermékek importjára vonatkozó szankciókat, valamint az észak-koreai állampolgárok külföldi munkavállalásának tilalmát.

A két ország már 2019-ben is beterjesztett egy hasonló tervezetet, azonban a nyugati államok tiltakozásának hatására végül hivatalosan szavazásra sem bocsátották.

Névtelenséget kérő diplomaták úgy vélekedtek, hogy a mostani határozati javaslatra is hasonló sors vár, ami szerintük jórészt Észak-Korea folyamatos jogsértéseinek számlájára írható.

Észak-koreai jogsértések

Az amerikai ENSZ-képviselet arról számolt be, hogy az Egyesült Államok „továbbra is elkötelezett a szankciós rezsim fenntartása mellett”, a világszervezetnek pedig a hatályos szankciók megsértésére kellene inkább fókuszálnia.

„A Biztonsági Tanács többször is megerősítette, hogy Észak-Korea magatartásának fényében kész módosítani, felfüggeszteni vagy feloldani ezeket az intézkedéseket. Phenjan azonban nem tett lépéseket a tiltott nukleáris és ballisztikusrakéta-programját illető követelések teljesítése érdekében” – mondta a misszió szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek.

Az orosz–kínai határozattervezetben nincs szó a közelmúltbeli észak-koreai rakétatesztekről. Ehelyett azt hangsúlyozzák, hogy „tiszteletben kell tartani Észak-Korea legitim biztonsági aggályait, illetve biztosítani kell az ország népének jólétét, méltóságát és jogait”. A két ország emellett felszólította az ENSZ tagállamait a humanitárius segítségnyújtás fokozására.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG