Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva szerint a vasútállomást érő támadás ukrán katonai célpont ellen irányult


Az orosz rakétacsapásban lerombolt lakóházak a Dnyipropetrovszk régióban lévő Csapline kisvárosban 2022. augusztus 24-én
Az orosz rakétacsapásban lerombolt lakóházak a Dnyipropetrovszk régióban lévő Csapline kisvárosban 2022. augusztus 24-én

Egy Iszkander rakétával mértek csapást egy katonai vonatra, amely ukrán csapatokat és felszerelést szállított a kelet-ukrajnai frontvonalra. Több mint kétszáz tartalékos katona „semmisült meg a harci övezetbe vezető úton” – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kijlo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője azt mondta, hogy a Csapline kisváros vasútállomását érő rakétacsapás áldozatainak száma huszonötre emelkedett, köztük két gyermek is meghalt. Arról nem beszélt, hogy katonák is voltak az áldozatok között. Összesen 31 ember sebesült meg tájékoztatása szerint.

Csütörtökön Genfben Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa „elképzelhetetlenül borzalmasnak” nevezte az elmúlt fél évet, amióta Vlagyimir Putyin orosz elnök csapatokat küldött a szomszédos országba. Felszólította Putyint, hogy „állítsa le az Ukrajna elleni fegyveres támadásokat”.

A pályaudvar elleni támadás azt követően történt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Moszkva a héten „különösen kegyetlen támadást” kísérelhet meg, mivel Ukrajna szerdán ünnepelte a Szovjetuniótól való függetlenségének évfordulóját, és aznapra esett az orosz invázió hat hónapos évfordulója is.

Tetyana Kvitnyicka, a dnyipropetrovszki regionális egészségügyi hivatal helyettes vezetője azt mondta, hogy a támadásban megsebesült emberek súlyos sérüléseket szenvedtek.

„Vannak koponyasérülések, végtagtörések, sok beteg égési és repeszsérüléseket szenvedett, az emberek fizikailag és pszichésen is súlyos állapotban voltak” – tette hozzá.

Mint mondta, az általuk kezelt négy gyermek közül három súlyos állapotban van, repeszsérülésekkel, égési sérülésekkel és törésekkel.

Az olyan támadásokat követően, amelyekben civilek halnak meg, az orosz kormány többször azt állította, hogy csak törvényes katonai célpontokat céloztak. Órákkal a vasútállomás elleni támadás előtt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a hadsereg mindent megtesz a civilek megkímélése érdekében, akár az ukrajnai offenzíva lassítása árán is.

Közben Luigi Di Maio olasz külügyminiszter csütörtökön Irpinybe, Kijev külvárosába látogatott, és hihetetlennek nevezte, hogy „még mindig vannak olyanok, akik tagadják a tényeket, hogy mi történt itt, Ukrajnában”.

Di Maio ígéretet tett arra, hogy Olaszország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, hogy megvédje magát az orosz megszállókkal szemben, hozzátéve, hogy „ez az ország Európa határa. Nem csak önmagát védi.”

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács titkára csütörtökön Moszkvában kijelentette, hogy hiábavalók a nyugati remények az ukrán győzelemre, és hangsúlyozta, hogy Oroszország végigviszi az általa különleges katonai műveletnek nevezett lépéseket, és csak két lehetőség marad.

„Az egyik a különleges katonai művelet valamennyi céljának elérése, amit Kijev is elismer, a második egy katonai puccs Ukrajnában, amit a különleges művelet eredményeinek elismerése követ” – mondta Medvegyev.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG