Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva szerint már tárgyaltak Ukrajnáról az amerikai kormánnyal


Egy ukrán katona járőrözik a Donyeck régióban, 2021. április 5-én
Egy ukrán katona járőrözik a Donyeck régióban, 2021. április 5-én

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes április 6-án bejelentette, hogy orosz és amerikai tisztviselők megvitatták a délkelet-ukrajnai helyzetet, ahol a közelmúltban megnövekedett az erőszakos események száma, és a határmentén felsorakoztatott orosz csapatok fokozott jelenléte egyre több aggodalomra ad okot.

A TASS orosz ügynökség Rjabkovot idézte, miszerint az amerikai‒orosz tárgyaláson magas rangú tisztségviselők vettek részt. Az amerikaiak azonban nem erősítették meg az orosz híreket.

A Reuters értesülései szerint az orosz riportot egy nappal azután adták ki, hogy az amerikai külügyminisztérium a „provokációkkal” és a régió katonai felszereltségével kapcsolatban magyarázatot követelt Moszkvától.

Az ukrán elnök telefonon egyeztetett Bidennel és Johnsonnal

Ezzel egy időben, április 5-i nyilatkozatában a brit miniszterelnök, Boris Johnson is arról beszélt, hogy „jelentős aggodalmakra” ad okot az ukrán határ közelében felsorakoztatott orosz katonák jelenléte.

Johnson irodája közölte, hogy a brit miniszterelnök április 5-én telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, amelynek során biztosította Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának „rendíthetetlen támogatásáról”.

Állítólag Zelenszkij sürgette Johnsont és nyugati szövetségeseit, hogy erősítsék meg jelenlétüket a régióban.

Joe Biden amerikai elnök április 2-án beszélt Zelenszkijjel az adott helyzetről. A beiktatása óta ez volt Biden első telefonbeszélgetése az ukrán elnökkel.

Fokozódnak a kelet-ukrajnai harcok

Az elmúlt hetek során két kelet-ukrajnai tartományban is fokozódott az ukrán kormányerők és az oroszok által támogatott szeparatisták harca, annak ellenére, hogy a nyáron már sikerült megállapodni a tűzszünetről.

A kijevi tisztviselők április 6-án arról számoltak be, hogy az elmúlt 24 óra alatt az Oroszország által támogatott erők két ukrán katonát öltek meg.

Oroszország elismerte, hogy csapatokat sorakoztatott fel az ukrán határ mellett, katonai gyakorlatok végzése céljából. Az Egyesült Államok azonban a lépést Ukrajna megfélemlítési kísérletének nevezte.

Az oroszok nem szorgalmazzák Ukrajna NATO-tagságát

Az ukrán elnök arra is felszólította a nyugati nemzeteket, hogy Oroszország destabilizáló tevékenységei miatt vezessenek be szigorúbb szankciókat ellene, és hívják meg Ukrajnát a NATO tagsági cselekvési tervébe.

„Oroszország legutóbbi fellépései komoly kihívást jelentenek Ukrajna, a NATO tagállamai és egész Európa biztonsága számára” ‒ mondta Zelenszkij.

Oroszország ellenzi Ukrajna csatlakozását a katonai szövetséghez. Nemrég arra figyelmeztette a NATO-országokat, hogy ne küldjenek katonákat Ukrajna támogatására.

Hét év alatt több mint 13 ezer halott

Ukrajna 2014 óta küzd az oroszok által támogatott szeparatistákkal. A harcok azután robbantak ki, hogy a kijevi zavargások során megbuktatták Viktor Janukovics Kreml-barát elnököt.

Az elmúlt hét év alatt több mint 13 ezer ember vesztette életét.

Oroszország azt követeli Ukrajnától, hogy adjon nagyobb autonómiát a szeparatisták által ellenőrzött régióknak, ami hatékonyan megakadályozná az ország csatlakozását a NATO-hoz.

Moszkva a Biden-kormányt tesztelheti az ukrán konfliktus gerjesztésével

Ukrajna az oroszok által támogatott szeparatistákat okolja a harcok újbóli kirobbanásáért, Moszkva pedig Kijevre mutogat.

Oroszország többször is tagadta, hogy részt vett volna a kelet-ukrajnai harcokban, holott bőséges bizonyíték van arra, hogy hadereje az országban tartózkodott és fegyverrel látta el a harcosokat.

Egyes elemzők szerint Oroszország legutóbbi lépései arra utalnak, hogy Moszkva így próbálja az új Biden-kormány Ukrajna iránti elkötelezettségét felmérni.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG