Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva szerint Washington figyelmen kívül hagyja aggályait, de a párbeszéd lehetséges


Az orosz külügyminiszter amerikai kollégájával folytatott tárgyalása után a sajtót tájékoztatja Genfben. 2022. január 21.
Az orosz külügyminiszter amerikai kollégájával folytatott tárgyalása után a sajtót tájékoztatja Genfben. 2022. január 21.

A Kreml szerint az Egyesült Államok nem vette figyelembe Oroszország biztonsági garanciákkal kapcsolatos aggodalmait abban a válaszban, melyet írásban adott Moszkva követeléseire. Moszkva mindazonáltal lát lehetőséget a párbeszéd folytatására a kérdésben.

Válaszában az Egyesült Államok visszautasította Moszkva követelését, hogy megtiltsa Ukrajnának és Georginának, hogy valamikor is csatlakozzanak a NATO-hoz. Ehelyett "komoly diplomáciai kiutat" kínált fel a válságból, amelyet az váltott ki, hogy Oroszország több tízezer katonát vont össze Ukrajnával közös határa közelében. Ezt sokan egy lehetséges támadás előjátékának tekintik a volt szovjet köztársaság ellen.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Washington január 26-i válasza megismétli a Nyugat elkötelezettségét a NATO „nyitott ajtók” politikája mellett, miközben a Moszkva által felvetett aggodalmak „elvi és pragmatikus” értékelését kínálja.

Washington nem igyekszik eloszlatni az orosz aggályokat

Blinken azt mondta, a levelet teljes mértékben egyeztették Ukrajnával és Washington európai szövetségeseivel, és „komoly diplomáciai utat jelöl ki, ha Oroszország elfogadja”, miközben az Egyesült Államok igyekszik elhárítani az Ukrajna elleni katonai fellépést.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője január 27-én azt mondta újságíróknak, hogy az amerikai válasz nem mutatott „készséget” Oroszország aggodalmainak eloszlatására.

"Kollégáink tegnapi elbeszélése alapján teljesen egyértelmű, hogy a dokumentumtervezetekben felvázolt főbb kategóriák mentén... nem állíthatjuk, hogy gondolatainkat figyelembe vették, vagy hajlandóságot mutattak arra, hogy figyelembe vegyék az aggályainkat." Peszkov hozzátette: "De nem kapkodjuk el az értékelést."

A fő kérést ignorálták ugyan, de a többiről tárgyalhatnak

Szergej Lavrov külügyminiszter külön megjegyzésében kijelentette, hogy Oroszország fő követelését – Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz – figyelmen kívül hagyták, de más kérdésekben lehetséges a továbblépés.

Oroszország, amely tagadja, hogy meg akarná támadni Ukrajnát, kijelentette, hogy a NATO-t biztonsági fenyegetésnek tekinti, és jogi garanciákat követel arra, hogy a nyugati katonai szövetség nem terjeszkedik tovább kelet felé, beleértve az olyan országokat, mint Ukrajna és Georgia, melyek a Kreml szerint az ő befolyási övezetéhez tartoznak.

"A fő kérdésre nem érkezett pozitív válasz" - mondta Lavrov közleményében, de "van olyan válasz, amely reményt ad egy komoly beszélgetés megkezdésére a másodlagos kérdésekről".

Blinken azt mondta, a napokban beszélni fog Lavrovval arról, hogy Moszkva milyen választ ad az Egyesült Államok álláspontjára. De Peszkov január 27-én úgy fogalmazott, hogy "még nem született megállapodás" a két csúcsdiplomata új találkozójáról.

Moszkva reakciójával egy időben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt közölte, hogy az orosz katonák száma tovább nő az ukrán határ közelében.

Kijev most vissza fog ütni

Oroszország nyugati hírszerzők szerint több mint 100 000 katonát vont össze az ukrán határ közelében, és szárazföldi, illetve tengeri hadgyakorlatokat tart. A múlt héten az ukrán titkosszolgálatok 127 000-re becsülték ezt a számot.

Kuleba január 27-i koppenhágai sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy ha Oroszország, amely 2014-ben illegálisan annektálta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet, úgy dönt, hogy támad, Kijev ezúttal "vissza fog ütni".

Bár az úgynevezett normandiai formátum tárgyalásain nem volt áttörés, a résztvevő országok azt ígérték, hogy két hét múlva újra összeülnek Berlinben, ami Kuleba szerint annak a jele, hogy Oroszország valószínűleg marad a diplomáciai úton, legalábbis rövid távon.

"A jó hír az, hogy a tanácsadók megállapodtak abban, hogy két héten belül Berlinben találkoznak, ami azt jelenti, hogy Oroszország a következő két hétben valószínűleg a diplomáciai úton marad" - mondta dán kollégájával, Jeppe Kofoddal folytatott megbeszélését követően.

Kuleba kijelentései azután hangzottak el, hogy Emmanuel Macron francia elnök közölte: január 28-ra telefonbeszélgetést tervez Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, melyben várhatóan Oroszország szándékainak tisztázását kéri.

Készült a Reuters, az AP, az AFP és a dpa tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG