Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva újabb pénzügyi trükkel kerülné ki a szankciókat


Képünk illusztráció - Orosz ezer rubeles bankjegyek kötegei a moszkvai Goznak nyomdában, 2019. július 11-én
Képünk illusztráció - Orosz ezer rubeles bankjegyek kötegei a moszkvai Goznak nyomdában, 2019. július 11-én

Oroszország egy olyan rendszert kíván használni adósságkötelezettségeinek kifizetéséhez, amely nagyban hasonlít a gázfizetésekhez létrehozott megoldáshoz. Közeleg az orosz eurókötvények kifizetésének végső határideje, Moszkva pedig próbálja elkerülni a történelmi jelentőségű fizetésképtelenséget.

A rendszer úgy működne, hogy a hitelezők rubel- és devizaszámlákat nyitnak Oroszországban, ahová a kormány teljesíti a kifizetéseket, majd átváltja azokat – mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a Vedomosztyi című lapnak hétfőn.

A rendszer lehetővé tenné, hogy Oroszország megkerülje a nyugati szankciókat, amelyek korlátozzák a nemzetközi pénzügyi szektorhoz való hozzáférést. „Ahogy a gáz rubelben történő kifizetése is zajlik: jóváírják nekünk a devizát, azt itt rubelre váltják [a gázvásárló] nevében, és megtörténik a fizetés” - közölte Sziluanov.

„Az eurókötvény elszámolási mechanizmusa ugyanígy működik majd, csak a másik irányba” - tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy a kifizetéseket a kormány rubelben teljesítené, majd átváltaná, és egy Oroszországon belüli devizaszámlára helyezné, ahol a kedvezményezett ezután hozzáférhet a pénzhez. Múlt héten kellett volna fizetni, de Oroszországnak harmincnapos türelmi idő áll rendelkezésére a tranzakció végrehajtására, vagyis a végső határidő június végén jár le.

"A Kreml jóváhagyta a tervet" – mondta Dmitrij Peszkov szóvivő hétfőn.

Az egyelőre nem világos, hogy az elképzelés megvalósítható-e, és hogy minden befektető elfogadna-e egy ilyen mechanizmust. Az amerikai befektetők a Washington által bevezetett szankciók értelmében nem férhetnek hozzá az orosz kötvénykifizetésekből származó készpénzhez.

Készült a Reuters és az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG