Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva válaszlépéseket ígért Litvániának a kalinyingrádi lezárás miatt


Vasúti sínek és konténerek egy kereskedelmi kikötőben a balti-tengeri Baltijszk városában, a Kalinyingrádi régióban 2021. október 28-án
Vasúti sínek és konténerek egy kereskedelmi kikötőben a balti-tengeri Baltijszk városában, a Kalinyingrádi régióban 2021. október 28-án

Vilnius azonnal vonja vissza az új korlátozásokat, amelyek megakadályozzák az uniós szankciókkal sújtott orosz áruk áthaladását Litvánia területén keresztül a kalinyingrádi orosz exklávéba – követelte Oroszország.

A Kreml példátlannak és törvénytelennek nevezte a litván lépést, az orosz külügyminisztérium pedig közölte, hogy a korlátozás nyíltan ellenséges, és kilátásba helyezte, hogy Moszkva „lépéseket fog tenni nemzeti érdekeinek védelmében”.

A félmillió lakosú Kalinyingrád Litvánia és Lengyelország közé ékelődött orosz terület, a Pregolja-folyó balti-tengeri torkolatánál.

Litván tisztviselők hétfőtől vezették be a korlátozásokat az Oroszországgal szemben hozott szankciók alapján.

„A döntés valóban példa nélküli. Minden lehetséges szabályt sért” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov.

„Úgy tudjuk, hogy ez a lépés az Európai Unió azon döntése alapján született, amely a szankciókat az árutranzitra is kiterjeszti. Úgy véljük, hogy ez szintén törvénytelen” – tette hozzá.

Litván tisztviselők azt javasolták, hogy Oroszország tengeri úton szállítson árut Kalinyingrádba.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közölte: bekérette a moszkvai litván ügyvivőt, hogy tiltakozzon provokatívnak és nyíltan ellenségesnek nevezett intézkedések ellen.

„Ha a közeljövőben nem áll helyre teljes mértékben a teherszállítás a Kalinyingrádi régió és az Orosz Föderáció többi területe között Litvánián keresztül, Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy nemzeti érdekei védelmében lépéseket tegyen” – közölte a külügyminisztérium.

Az unió tiltólistáján lévő orosz áruk között szerepelnek az építőanyagok, a szén, a fémek és a fejlett technológiájú eszközök.

Európai tisztviselők Vilnius számára egyértelművé tették, hogy a korlátozások az EU területén áthaladó, harmadik országba tartó árukra is vonatkoznak.

Anton Alikhanov, Kalinyingrád kormányzója azt mondta, hogy a tilalom az exklávé teljes importjának nagyjából a felét érinti, amelynek nagy részét vasúton szállították Litvánián keresztül.

A kormányzó sürgette Moszkvát, hogy tegyen válaszlépéseket Litvániával szemben.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG