Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkvába utazik három napra a kínai elnök


Vlagyimir Putyin orosz elnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója előtt az üzbegisztáni Szamarkandban 2022. szeptember 16-án
Vlagyimir Putyin orosz elnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója előtt az üzbegisztáni Szamarkandban 2022. szeptember 16-án

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőtől szerdáig Oroszországba látogat Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz – közölte Peking –, ami Moszkva nyilvánvaló támogatását mutatja. A Kreml pénteken szintén bejelentette a látogatást, hozzátéve, hogy Vlagyimir Putyin meghívásának tesz eleget a kínai elnök.

Hszi és Putyin megvitatja „az Oroszország és Kína közötti átfogó partnerség és stratégiai együttműködés továbbfejlesztésének kérdéseit”, valamint eszmecserét folytatnak „az orosz–kínai együttműködés elmélyítéséről nemzetközi szinten” – áll a Kreml közleményében.

A két vezető „fontos kétoldalú dokumentumokat” is aláír majd – olvasható a közleményben.

Kína „határok nélküli” barátságot hirdetett Oroszországgal, és nem volt hajlandó elítélni Moszkva invázióját – még akkor sem, amikor kijelentette, hogy minden ország szuverenitását és területi integritását tiszteletben kell tartani.

Peking elítélte a nyugati szankciókat is, és azzal vádolta a NATO-t és az Egyesült Államokat, hogy provokálják Oroszországot.

Putyin egy decemberi videókonferencia-hívás alkalmával hívta meg Hszit Moszkvába. Putyin szerint a látogatás „az egész világ számára demonstrálhatja az orosz–kínai kapcsolatok erejét”, és „az év fő politikai eseményévé válhat a kétoldalú kapcsolatok területén”.

Ehhez kapcsolódóan: A kínai Egy övezet, egy út új eurázsiai útvonalakra összpontosít az ukrajnai háború miatt

A kínai külügyminiszter csütörtökön ukrán kollégájával tárgyalt telefonon, ami ritkaságnak számít, és azt mondta, hogy Pekinget aggasztja az Oroszországgal fennálló, egy éve húzódó felőrlő konfliktus, amely kicsúszott az irányítás alól, és sürgette a politikai megoldásról szóló tárgyalásokat Moszkvával.

Csin Gang közölte Dmitro Kulebával, hogy Kína „mindig is objektív és tisztességes álláspontot képviselt az ukrán kérdésben, elkötelezte magát a béke és a tárgyalások előmozdítása mellett, és felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy teremtse meg a béketárgyalások feltételeit” – áll a kínai külügyminisztérium közleményében.

Kuleba később azt írta Twitteren, hogy ő és Csin „megvitatták a területi integritás elvének jelentőségét”.

„Aláhúztam Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeformulájának fontosságát az agresszió befejezése és az igazságos béke helyreállítása érdekében Ukrajnában” – írta Kuleba, aki aznap Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is beszélt.

XS
SM
MD
LG