Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy a káosz az iskolai orvosi igazolások változása körül


Kozma János gyermekorvos vizsgál egy gyereket hódmezővásárhelyi rendelőjében 2015. november 2-án (képünk illusztráció)
Kozma János gyermekorvos vizsgál egy gyereket hódmezővásárhelyi rendelőjében 2015. november 2-án (képünk illusztráció)

Szeptember 1-je óta minden, betegség miatti óvodai-iskolai hiányzást csak orvos igazolhat, méghozzá két személyes vizsgálattal; először a betegség kezdetén, majd akkor, ha már gyógyult a gyerek – mondta egy háziorvos az új szabályozásról, amely szerinte szakmailag megalapozatlan, és jelentős terheket ró az orvosokra és a szülőkre. A Belügyminisztérium szerint az orvos továbbra is dönthet a távmedicína mellett.

Indokolatlan, értelmetlen és sok időt igénybe vevő terhet jelent a gyerekorvosoknak az a rendeletmódosítás, amely szeptember 1-jével lépett életbe, és teljesen visszavágta az elmúlt években kialakult jó gyakorlatot az öt-tíz évvel ezelőtti, nagyon merev helyzetbe – mondta a Szabad Európának Póta György házi gyerekorvos.
Mint fogalmazott, az esetek háromnegyedében olyan okok miatt hiányoznak a gyerekek az óvodából, iskolából, amelyek nem igényelnek orvosi vizsgálatot vagy kezelést. Ilyen például a nátha, a köhögés és a hasmenés, amelyeknél csak tüneti kezelésre van szükség. A Covid előtt a napi forgalom több mint felét adta az értelmetlen vizsgálat olyan egyszerű megbetegedések esetén, amelyeket a szülő orvosi vizsgálat nélkül is kezelhet.
A világjárvány alatt alakult ki az a gyakorlat, hogy a szülők telefonon konzultáltak a gyerekorvossal, és csak indokolt esetben mentek be vizsgálatra. Ez semmiféle hátrányt nem okozott Póta György szerint, viszont csökkent a leterheltség. Egyértelműen jó gyakorlat volt, hogy csak azokat a gyerekeket vizsgálták meg személyesen, akiknél indokolt volt – tette hozzá.
A módosítás alapján most szerinte minden alkalommal a gyerek személyes vizsgálatára van szükség. Időpontot kell kérni a gyerekorvoshoz, be kell menni személyesen, ami a szülők és az orvosok teljesen felesleges terhelése. A hab a tortán, hogy szeptembertől az egészséges gyereket is meg kell vizsgálniuk, hogy kiállítsák az igazolást arról, hogy meggyógyultak. Ezt már sok éve nem csinálták, most ezt is rájuk erőltetik – tette hozzá.
Póta György szerint a gyerekorvosok kevesen vannak, egyre több beteget kell ellátniuk a megszűnő praxisok miatt, és most egy indokolatlan, értelmetlen és sok időt igénybe vevő terhet kaptak a nyakukba. Több napra előre nem lehet gyógyultsági igazolást kiállítani, mert például ha megnéz egy gyereket pénteken, és azt mondja, hétfőtől mehet iskolába, attól még hétvégén újra megfázhat és taknyos lehet, ezért ez az egész teljesen abszurd, orvosszakmai szempontból semmivel nem magyarázható – mondta a gyerekorvos.
Szerinte sok kollégája a pályalehagyás egyik okaként a teljesen értelmetlen iskolai igazolásos adminisztrációt jelölte meg, ami téli időszakban a forgalom ötven-hatvan százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy ötven-hatvan százalékban értelmetlen, adminisztratív ügyekkel kell foglalkozniuk rendelési időben. Ez egy sok éve tartó harc, és most teljesen váratlanul jelent meg az ezt szabályozó rendelet – tette hozzá.
Eddig a szülő néhány napos betegséget maga is igazolhatott az iskola felé. Ez nem volt jogilag alátámasztva, de jól működött Póta György szerint. Most ahelyett, hogy ezt a kialakult jó gyakorlatot foglalták volna rendeletbe, orvosi kompetenciává tették az igazolást, a szülő már nem igazolhat betegség miatti hiányzást.
Az is újdonság, hogy ha a pedagógus úgy érzi, hogy a gyerek még nem gyógyult, vizsgálatot kérhet. Úgy vélte, nonszensz, hogy egy oktatási rendelet rendelkezik arról, hogy egy orvos hogyan járjon el.
„Egy oktatási rendelet milyen alapon rendelkezik egy egészségügyi ellátásról? Egy rendelet hogyan írhatja elő, hogy egy pedagógus megkérdőjelezhesse egy orvos szakmai véleményét?” – kérdezte Póta György.

A szülők is bizonytalanok

Van olyan iskola, ahol azt mondták a szülőknek, hogy mostantól nem fogadnak el elektronikus orvosi igazolást, személyesen kell elmenni a gyerekorvoshoz. Nagy volt a felháborodás a szülői értekezleten – mondta a Szabad Európának egy szülő. Két gyereke is általános iskolába jár, mindkét szülőin ezt közölték velük.
Mint mondta, a Covid óta nem vitték be a gyereket a rendelőbe, ha nem volt komoly baj, telefonon egyeztettek az orvosukkal, az e-mailben kapott igazolást pedig az eKréta rendszerbe töltötték fel. Ezt mostantól nem fogadják el.
Szerinte eddig jól működött az a gyakorlat, hogy az egyszerűbb esetekben nem hurcolták a gyereket a háziorvoshoz, feleslegesnek érzi, hogy egy nátha esetében is orvoshoz vigye a gyerekét. Két idős gyerekorvos dolgozik a körzetükben, sok a kisgyerekes család, nem látja a kapacitást, amelyet a változtatás előír.
Kerestük a Belügyminisztériumot, hogy a házi gyerekorvosok, az iskolák és a szülők jól értelmezik-e a rendeletmódosítást, és valóban minden esetben személyesen kell-e bemenni a gyerekkel a rendelésre, és az orvosnak szintén személyesen kell-e megállapítania, hogy a gyerek gyógyult és közösségbe mehet. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés - Válaszolt a Belügyminisztérium kérdéseinkre

Közleményük szerint továbbra sem kötelező a személyes vizsgálat, az iskola pedig szabadon dönthet arról, hogy elfogad-e szülői igazlást, vagy elektronikus orvosi igazolást.

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) 2d pontja szerint az orvosi igazolás esetén – amennyiben az oktatási intézmény házirendjében máshogy nem rendelkezik – nincs szükség hiteles, papíralapú dokumentumra, az orvos az igazolást elektronikus úton is megküldheti az intézménynek vagy feltöltheti a tanulmányi rendszerbe - közölte a BM.

A 2023. szeptember 1-jétől hatályos jogszabályok meghatározzák azokat az eseteket, amikor a háziorvosnak, házi gyermekorvosnak orvosi igazolást kell kiadnia. Amennyiben a gyermek, a tanuló beteg, értelemszerűen orvosnak kell igazolnia a betegség tényét (ebből következően a mulasztást). Ugyancsak orvos határozhatja meg, hogy a beteg mennyi ideig nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt - olvasható a minisztérium válaszában.

A BM közölte, a jogszabály továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy amennyiben a házirend ezt lehetővé teszi, a gyermek, a tanuló egészségi állapotával kapcsolatos esetkörökben is a szülő - indokolás nélkül - a házirendben meghatározott időtartamban maga igazolja a gyermek, a tanuló mulasztását. Az óvoda, az iskola tehát saját hatáskörben dönthet arról, hogy orvosi ellátást nem igénylő állapot esetén a szülői igazolást milyen feltétellel fogadja el.

A távmedicina, a telefonon történő konzultáció a diagnózis felállítása, a gyógyszerfelírás, a gyógyulás megállapítása esetében egy lehetőség, a döntés az orvos felelőssége – az orvos dönthet úgy is, hogy látnia kell a beteget. Szintén kizárólag az orvos mérlegeli, hogy a betegség melyik stádiumában állítja ki az igazolást - írta a minisztérium.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG