Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint százhetven orvosi praxis betöltetlen Budapesten


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Magyarországon jelenleg 843 alapellátó praxisban nem volt orvos, míg a fővárosban 92 háziorvosi és 81 alapellátó fogorvosi praxis üres – derült ki az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) adataiból.

A Napi.hu beszámolója szerint szeptember 1-jén országszerte 843 alapellátó praxisban nem volt orvos: 607 körzetben háziorvos, 236-ban pedig alapellátó fogorvos hiányzott.

Mint írták, Budapesten 92 háziorvosi körzetben nincs orvos, szeptember 1-jétől három újabb körzetben üresedett meg a praxis, emellett 81 fogorvosi praxisból is hiányoznak az orvosok.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa szerint 2020-ban a budapesti kórházakban

  • a fertőző,
  • a pszichiátriai,
  • a csecsemő-, illetve gyerekgyógyászati

osztályokról hiányzott a legtöbb orvos, míg a szülészeti, nőgyógyászati, bőr- és nemibeteg-ellátó, valamint reumatológiai osztályokon többlet volt.

Aláhúzták: a budapestiek az egészségükre valamivel több mint 111 ezer forintot költöttek átlagosan 2020-ban, szemben az országos 74 ezer forinttal.

A szakértők szerint az egészségügy zavartalan üzemeltetéséhez a vizsgált évben országosan 42 ezer orvosra és 105 ezer egyéb szakdolgozóra lett volna szükség. Orvosból ezzel szemben 37.100-at, míg egészségügyi szakdolgozóból 101,3 ezret jegyeztek fel.

Az orvosi állásoknak országosan 3,7, Budapesten 5,4 százaléka volt üres, a szakdolgozók is nagyobb arányban hiányoztak a fővárosban (6,3 százalék), mint országosan (3,4 százalék).

Korábbi cikkünk alapján több mint hétszázezer magyar ember él olyan körzetben, ahol betöltetlen a háziorvosi praxis a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján. Közülük több mint félmillióan szembesülnek azzal, hogy tartósan (több mint fél éve) nincs állandó háziorvosuk, nagyjából 150 ezer embert pedig több mint öt éve nem lát el állandó háziorvos.

Ha hiányzik valahonnan az állandó háziorvos, az nem azt jelenti, hogy ott ellátatlanul marad a lakosság, de nehezebben fér hozzá az alapellátáshoz, vagy akár kevesebb idő jut a gondjaira. Ilyenkor helyettesítéssel oldják meg, hogy egy település vagy városrész se maradjon ellátatlanul.

A Napi.hu által idézett statisztikák szerint egy budapesti háziorvosra és egy házi gyermekorvosra több mint 7200 páciens jut, az országos átlag ennél jóval magasabb, 10.500 körüli. Az alapellátó orvosok körülbelül negyven esettel foglalkoztak a rendeléseken naponta.

A működő kórházi ágyak több mint negyede Budapesten van, tízezer lakosra 103 ágy jut, míg országosan 69.

A cikkben arra is kitértek, hogy a koronavírus-járvány kitörésének évében országosan közel negyedével csökkent a járóbeteg-ellátás forgalma, illetve bezuhant az elvégzett szűrővizsgálatok száma is.

Készült a Napi.hu tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG