Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legalább 700 ezer forintjába fog kerülni egy angolnak, ha hazatérne egy rizikós országból


Boris Johnson brit miniszterelnök Londonban, 2021. január 27-én.
Boris Johnson brit miniszterelnök Londonban, 2021. január 27-én.

„Óvatos, de visszafordíthatatlan” nyitásra van szükség Nagy-Britanniának – mondta Boris Johnson miniszterelnök a koronavírus-korlátozásokról hétfőn, miközben kormánya életbe léptette a „piros” országokból érkezők kötelező karanténszállókba küldését.

A maga szomorú 117 ezer fős halálozási statisztikájával az Egyesült Királyság egyike azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb veszteségeket szenvedték el a koronavírus járványban.

Boris Johnson miniszterelnök kormányát heves bírálatok érték, amiért korábban túl gyorsan oldotta fel a karantént, majd azért is, mert a múlt hónapokban túl lassan vezetett be szigorításokat a gyorsan terjedő új vírusvariánsok nyomán.

Valójában azonban két tűz között van a minszterelnök, mert a kormányzó konzervatív párt képviselőinek már nagyon elege van a korlátozásokból, miközben tudományos tanácsadói óvatosságra intik.

A toryknak elegük van a karanténból

A toryk azért lobbiznak, hogy az ország gyorsan fejezze be a karantént. Különösen azután, hogy a hétvégére már 15 millió brit – egyelőre a legidősebbek és leginkább veszélyeztetettek – kapta meg az első védőoltást.

Johnson hétfőn egy délkelet-londoni klinikára látogatott. Itt arról beszélt, hogy a kormánynak „nagyon körültekintőnek” kell lennie, amikor felülvizsgálja a sorban harmadik angliai karantént. A harmadik karantén miatt január eleje óta zárva tartanak az iskolák, a nem létfontosságú üzletek és a vendéglátóhelyek.

Szeretnénk óvatos, de visszafordíthatatlan előrehaladást látni és szerintem országszerte ezt szeretnék az emberek is” – mondta a miniszterelnök.

A brit kormány február 22-én hozza nyilvánosságra az angliai korlátozások fokozatos feloldásáról szóló tervét. Az első ismert lépés az, hogy valószínűleg március 8-án újranyitják az iskolákat.

Matt Hancock egészségügyi miniszter – akiről úgy tartják, hogy jobban bízik a lezárásokban és ezért ’Mr. Lockdown’-nak is nevezik – viszont lehűtötte a kedélyeket. Azt mondta, hogy „még kell egy-két dolognak történni” ahhoz, hogy lazítsanak a korlátozásokon. A kormány például még mindig várja az adatokat arról, hogy az oltási program mennyire csökkenti a koronavírus-fertőzések terjedését.

Közben a hétvégén a konzervatívok több, mint 60 képviselője levéllel fordult a miniszterelnökhöz. Ezzel azt szerették volna elérni, hogy Boris Johnson vállaljon egy olyan menetrendet, ami szerint április végéig az összes jogi korlátozást feloldják.

Akár 10 év börtönnel járhat a beutazás a rizikós „piros országokból”

Miközben a brit kormány már a karantén feloldásán gondolkodik, szigorítja a beutazási feltételeket. Elkerülnék ugyanis az újabb, gyorsan fertőző vírusvariánsok elterjedését a szigetországban, mert ezek aláásnák az eddig sikeresen folyó oltási programot.

Az új intézkedések előírják a 33, új mutációk által sújtott nagy rizikójú (piros) országokból hazatérő briteknek és nagy-britanniai lakosoknak, hogy saját költségükre 10 napra szállodába vonuljanak és több Covid-tesztet is csináltassanak.

Az összes dél-amerikai országból, Dél-Afrikából és Portugáliából érkező más állampolgárságú látogatóknak pedig jelenleg tilos a belépés Nagy-Britanniába.

Akár tízéves börtönbüntetésre is számíthatnak, akik hazudnak arról, hogy „piros” országban jártak a megelőző 10 napban. Ezt mindkét nagy politikai párton belül túlzónak nevezték.

Nem lesz olcsó mulatság

A brit kormány szerint eddig 16 szállodával szerződtek le és közel ötezer szobát tudnak biztosítani az angliai repterek közelében. További 58 ezer szoba elérhető, ha szükség van rá. London ezzel, ha megkésve is, de követte Ausztrália és Új-Zéland példáját.

Hancock miniszter közölte, hogy a kormány megoldotta a Heathrow-n (a legforgalmasabb brit reptéren) felmerült kezdeti gondokat.

A reptérrel és a Határőrizeti Erővel együttműködve biztosítjuk, hogy mindenki számára világos legyen, mi az eljárás... és ma reggel úgy tűnik, hogy minden olajozottan megy” – mondta.

A kötelező szállodai karantén 1750 fontba, azaz körülbelül 2000 euróba vagy 717 ezer forintjába kerül az utazónak. Az árban benne van a transzfer, az ellátás, a szállodai szoba, a biztosítás és a tesztelés.

Előfeltétel még, hogy a belépőknek az utazás előtti három napnál nem régebbi negatív Covid-tesztjük kell legyen és hogy elindulás előtt lefoglalják és kifizessék a karantén-hotel csomagot.

Nagy-Britanniában a szállodai elhelyezés után a második és nyolcadik napon további tesztnek vetik alá őket.

Ezek a vendégek csak „nagyon kivételes esetekben” hagyhatják el szobáikat. A kinti sétához vagy futáshoz a személyzet és a biztonságiak „speciális engedélyére” lesz szükség.

Azok, akik elutasítják a tesztelést, 1000-2000 fontos bírságra számíthatnak. Azok pedig, akik megsértik az elkülönítésre vonatkozó szabályt 5000-10 000 fontos, azaz akár 4 millió forintos büntetésre.

Készült az AFP tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG