Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy erőkkel zajlik a sajtószabadság felszámolása Afganisztánban


A Killid rádiócsatorna női újságírója Herátban 2021. április 18-án
A Killid rádiócsatorna női újságírója Herátban 2021. április 18-án

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) elítélte a sajtószabadság elleni támadásokat Afganisztánban, ahol az iszlamista tálibok hatalomátvétele óta legalább 153 médiaorgánum kényszerült működése beszüntetésére.

A világ legnagyobb újságírói szervezete pénteki közleményében arról is beszámolt, hogy a dél-ázsiai országban ellehetetlenítik a női sajtómunkásokat, gyakori a telekommunikációs hálózatok összeomlása, illetve egyre keményebb fenyegetésekkel és erőszakkal kell szembenézniük a szakma dolgozóinak.

A brüsszeli székhelyű IFJ szerint több mint hétezer újságíróra volt kihatással máris a radikális lázadók hatalomátvétele, sokak nem tudnak tovább dolgozni, mivel bujkálniuk kell, tartva a megtorlástól.

„Azt hiszem, hogy egy hivatalos média – egyfajta tálib média – létrehozására fog sor kerülni, nők nélkül. Minden más újságíró el fog tűnni” – hangsúlyozta a szövetség főtitkára, Anthony Bellanger.

Mint írták, egyre több hír érkezik újságírók őrizetbe vételéről, felszerelések lefoglalásáról, kínzásokról, verésekről. A kormány emellett például arra utasította az internet- és telefontársaságokat, hogy a főváros egyes részein függesszék fel a szolgáltatásukat.

Őrizetbe vételek, verések

A közleményben arra is kitértek, hogy amiatt is komoly veszélybe került az újságírók biztonsága, hogy az iszlamisták mintegy ezer, súlyos bűncselekmények miatt elítélt rabot kiszabadítottak a börtönökből, akik esetleg bosszút forralhatnak az ügyeikről annak idején beszámoló riporterek ellen.

Noha egyelőre próbálnak valamelyest mérsékeltebb képet sugározni magukról, világszerte sokan tartanak attól, hogy a tálibok olyan vasszigorral fogják vezetni az országot, mint előző, 1996 és 2001 közötti uralmuk idején.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának hivatala felszólította a lázadókat, hogy azonnal szüntessék be az erőszak alkalmazását a békés gyülekezés jogával élő emberek, valamint a tüntetésekről beszámoló újságírók ellen.

A Riporterek Határok Nélkül (SNF) nevű szervezet pedig közölte, hogy egyre gyakoribbak a médiamunkásokat érintő incidensek Kabulban és a tartományi városokban, az újságírók ki vannak téve a tálibok zaklatásának, sokakat őrizetbe vettek és megvertek.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG