Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagykövetségek nyílnak, közvetlen repülőjárat is lesz Budapest és Jereván között


Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közös sajtótájékoztatójukon Budapesten 2024. május 6-án
Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közös sajtótájékoztatójukon Budapesten 2024. május 6-án

Februárban volt húsz éve, hogy a baltás gyilkosként elhíresült Ramil Szafarov valósággal kivégzett egy örmény kollégistát Budapesten. Az azeri katonát nyolc évvel később, 2012-ben a magyar kormány kiadta Azerbajdzsánnak, ahol háborús hősként ünnepelték. Örményország válaszul megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, másfél éve azonban megkezdődött a helyreállításuk.

Magyarország és Örményország nagykövetséget nyit egymás fővárosában – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten az örmény kollégájával, Ararat Mirzojánnal közös sajtótájékoztatón. Mint a magyar diplomácia vezetője fogalmazott: ez újabb fontos lépés a két ország között sokat javuló viszonyban a diplomáciai kapcsolatok másfél évvel ezelőtti helyreállítása óta.

Ehhez kapcsolódóan: Húsz éve ölt az azeri baltás gyilkos

A két ország 2022 decemberében döntött a diplomáciai kapcsolat helyreállításáról, és bár eddig konzuli képviseletek nyitásáról volt szó, Szijjártó Péter szerint az elmúlt másfél év eredményei alapján a legmagasabb szintű diplomáciai kapcsolat mellett döntöttek.

Megegyezést írtak alá a gazdasági és külügyi együttműködésről, így a két kormány között gazdasági vegyes bizottság állhat fel a kapcsolatok további erősítése céljából, júliustól pedig a Wizz Air közvetlen légi járata fogja összekötni Jerevánt és Budapestet.

A gazdasági együttműködés eredményeit sorolva Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón egyebek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tíz év alatt mintegy hetven százalékkal nőtt, és a magyar gyógyszeripari cégek egyre aktívabbak az örmény piacon.

Azt is elmondta, hogy a magyar kormány eddig 180 millió forinttal nagyjából 1500 örmény család hazatérését támogatta, és további háromszázmillió forint támogatást nyújt a Máltai Szeretetszolgálattal, a Katolikus Karitásszal és az Örmény Vöröskereszttel együttműködve annak érdekében, hogy javítsanak az Örményországba visszatelepülő családok helyzetén.

A legutóbbi magyarországi népszámláláson 4200-an vallották magukat örménynek, a nekik juttatott költségvetési támogatás évről évre bővül – mondta Szijjártó Péter.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG