Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyrészt semlegesítette az ukrán légvédelem az újabb dróntámadásokat


Vízért állnak sorba az emberek Kijevben 2022. október 31-én. A polgármester szerint a legutóbbi dróntámadások után az ukrán főváros lakosságának mintegy nyolcvan százaléka víz nélkül maradt
Vízért állnak sorba az emberek Kijevben 2022. október 31-én. A polgármester szerint a legutóbbi dróntámadások után az ukrán főváros lakosságának mintegy nyolcvan százaléka víz nélkül maradt

Ismét pilóta nélküli repülőgépekkel támadta Oroszország szerda reggel Ukrajnát, de az eszközök többségét a légvédelem sikeresen kilőtte.

Az ukrán hadvezetés arról számolt be Telegramon, hogy a tizenhárom öngyilkos drónból tizenkettőt megsemmisített a légvédelem, hatot a keleti, hatot a központi országrészben.

Az inváziós erők immár hetek óta kulcsfontosságú energetikai létesítményeket és más civil célpontokat támadnak Ukrajnában, miközben az ukrán hadsereg ellenoffenzívát folytat szeptember óta észak- és délkeleten.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy a helyi hatóságok több mint ezer fűtőponttal készülnek a fővárosban arra az esetre, ha teljesen megszűnne a gáz- és áramellátás.

Oroszország hétfőn is rakétatámadásokat intézett több város ellen, szakértők szerint ezen akciókkal az a Kreml célja, hogy letörje a lakosság ellenállását.

Kijevben órákon keresztül nem volt víz- és áramellátás, amíg helyre nem állították a hálózatot, azonban az illetékes szervek ezt követően is takarékosságra szólították fel az embereket.

Az Ukrajna ellen bevetetett drónokról itt írtunk részletesen: A valaha volt legnagyobb drónháború Ukrajnában

Az ukrajnai energetikai infrastruktúra legalább negyven százaléka megsemmisült az orosz légicsapásokban, kilenc régióból kimaradásokról érkeztek hírek.

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy biztosítsuk az áramot és a fűtést télen. Azonban meg kell értenünk, hogy Oroszország is mindent meg fog tenni a normális élet felszámolása érdekében” – jelentette ki szokásos esti videóüzenetében kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az egyetlen pilóta nélküli repülőgép a központi Cserkaszi megyében talált célba szerdán, megrongálva egy energetikai létesítményt. Ihor Taburec kormányzó tájékoztatása szerint két másik eszközt leszedett a légvédelem. Senki nem sebesült meg.

Eközben az orosz haderő folytatta a keleti Donyeck régióban található Bahmut ágyúzását. A környéken heves harcok folynak, de az ukránok egyelőre sikerrel visszaverték az előrenyomulást Avdijivkánál és Uhledarnál.

A hétvégén is támadták több ukrán város és a főváros, Kijev infrastruktúráit, víz- és áramhiány alakult ki.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője figyelmeztetett, hogy nem rendelkeznek hatékony védelemmel az iráni gyártású ballisztikus rakétákkal szemben, amelyeket Moszkva valószínűleg telepíteni készül a két ország közötti határtól északra.

Mint mondta, elméletileg lehetséges lelőni ezeket, de a jelenleg elérhető eszközökkel nagyon nehéz lenne.

A The Washington Post című amerikai lap októberben arról írt hírszerzési forrásokra hivatkozva, hogy Irán az öngyilkos drónok után föld-föld rakétákat is elad Oroszországnak.

Drónokkal keresik az orosz célpontokat az ukrán aknavetők
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:34 0:00
Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG