Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Víz- és áramhiány Kijevben, más régiókat is támadtak az orosz erők


Füst száll fel Kijev szélén az orosz erők rakétatámadása alatt, miközben folytatódik az Ukrajna elleni orosz invázió 2022. október 31-én
Füst száll fel Kijev szélén az orosz erők rakétatámadása alatt, miközben folytatódik az Ukrajna elleni orosz invázió 2022. október 31-én

Újra Kijevet és Ukrajna más régióit támadták az orosz erők, az ukrán főváros nagy része víz- és áramhiánnyal küszködik a robbantások után. A déli Marhanec városában az orosz Grad rakéták lakóházakat és egy középiskolát találtak el, egy 31 éves nő életét vesztette.

Oleh Nikolenko, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a rakéták Kijev és más városok energiainfrastruktúráját támadták, Vitalij Klicsko kijevi polgármestere elmondta, hogy a főváros egyes részei áram nélkül maradtak a reggeli támadások után.

„Jelenleg a Kijev melletti energetikai létesítményben bekövetkezett károk miatt a főváros fogyasztóinak 80 százaléka vízellátás nélkül marad" – mondta Klicsko, aki arra kérte a lakosságot, hogy lehetőség szerint tartalékoljon vizet. Hozzátette, a háború előtt 2,9 millió lakosú Kijevben 350.000 ház áramellátásának helyreállításán dolgoznak.

Ukrajna második legnagyobb város, Harkiv polgármestere, Ihor Terekhov arról számolt be, hogy két rakéta is eltalált „egy kritikus infrastrukturális létesítményt".

Légitámadásokról is érkeztek jelentések Vinnicja, Poltava és Kirovohrad régiókból is, október 31-én országos légiriadót jelentettek be.

„Az orosz vesztesek folytatják a háborút a polgári létesítmények ellen" – írta Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke a Telegramon október 31-én.

„Újabb adag orosz rakéta találja el Ukrajna kritikus infrastruktúráját. Ahelyett, hogy a harctéren harcolna, Oroszország civilekkel harcol" – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Ebben a cikkben írtunk az Ukrajnát sújtó orosz dróntámadásokról és arról, mitől olyan különlegesek a drónok: A valaha volt legnagyobb drónháború Ukrajnában.

Tüzérség, drónok és bombák

Oroszország az elmúlt hetekben légicsapásokat, dróntámadásokat és tüzérségi bombázásokat intézett Ukrajna polgári infrastruktúrája ellen. A támadások újabb emberéleteket oltottak ki, miközben az ország energetikai infrastruktúrájának több mint 40 százaléka megsemmisült.

A legutóbbi támadást azután hajtották végre, hogy Oroszország megvádolta Ukrajnát, hogy október 29-én 16 drónnal megtámadta Fekete-tengeri flottáját Szevasztopol közelében. Ukrajna visszautasította a vádakat, Oroszország azonban azt is bejelentette, hogy felfüggeszti részvételét az ENSZ által közvetített megállapodásban, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon.

Moszkva állítólag felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy október 31-én üljön össze a támadás megvitatására, de ezt az információt a Reuters nem tudta ellenőrizni.

Kelet-Ukrajnából is heves harcok dúltak a donyecki Bahmut közelében, az ukrán erők visszatartották az oroszok támadásait a térség két másik területe, Avdijivka és Vuhledar környékén.

XS
SM
MD
LG