Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Versenyfutás az okosabb és halálosabb drónok beszerzéséért az ukrajnai háborúban


Egy török gyártmányú Bayraktar TB2 drón a függetlenség napi katonai parádé próbáján Kijevben 2021. augusztus 20-án, pénteken
Egy török gyártmányú Bayraktar TB2 drón a függetlenség napi katonai parádé próbáján Kijevben 2021. augusztus 20-án, pénteken

A drónkamerák felvételei aktívan formálják a közvélemény háborúról alkotott képét: bombák, amelyeket magukat biztonságban érző katonákra dobnak le, hátborzongató repülés kísérteties, szétbombázott városok felett, tűzgolyóvá robbanó páncélosok és őrposztok.

A hadviselés történetében még soha nem használtak drónokat olyan intenzíven, mint Ukrajnában, ahol gyakran túl nagy szerepet játszanak abban, hogy ki él és ki hal meg. Az oroszok és az ukránok egyaránt nagymértékben támaszkodnak a pilóta nélküli légi járművekre, hogy pontosan meghatározzák az ellenséges állásokat és irányítsák pusztító tüzérségi csapásaikat.

A hónapok óta tartó harcok után azonban mindkét fél drónflottája kimerült, és versenyben vannak, hogy megépítsék vagy megvásárolják azokat a zavarásnak ellenálló, fejlett drónokat, amelyek döntő előnyt jelenthetnek.

A sürgősséget tükrözte a Fehér Ház hétfői közlése, miszerint információi szerint Irán „akár több száz” pilóta nélküli légi járművel siethet Moszkva segítségére. Az irániak által szállított drónok behatoltak az Egyesült Államok által szállított szaúdi és emírségi légvédelmi rendszerekbe a Közel-Keleten.

„Az orosz drónerők még mindig veszélyesek lehetnek, de kimerültek. Az oroszok igyekeznek kihasználni az irániak már bevált technikáját” – mondta Samuel Bendett, a CNA katonai agytröszt elemzője.

Eközben Ukrajna olyan eszközöket akar, amelyekkel „jelentős távolságból csapást mérhet az orosz parancsnoki és irányítási létesítményekre” – mondta Bendett.

Boltban kapható drónokat is bevetnek a felek

Ukrajnában továbbra is élénk a kereslet a kiskereskedelemben kapható modellek iránt, és jelentősek az amatőr drónok átalakítására irányuló erőfeszítések, hogy ellenállóbbak legyenek a zavarással szemben. Mindkét fél crowdfunding módszerrel próbálja pótolni a harctéren elvesztett technikát.

„Rengeteg drónra van szükségünk” – mondta szerdán egy magas rangú ukrán tisztviselő, Jurij Scsigol újságíróknak, részletezve a Drónok hadserege nevű új adománygyűjtő kampány első eredményeit. Elmondta, hogy Ukrajna kétszáz NATO-kategóriájú katonai drónt szeretne vásárolni, de ennél tízszer többre van szüksége.

A túlerőben lévő ukrán harcosok arra panaszkodnak, hogy nincsenek katonai minőségű drónok, amelyek az orosz zavarás és a rádióvezérléssel történő eltérítés kivédésére kellenek. A polgári modelleket, amelyekre a legtöbb ukrán támaszkodik, viszonylag könnyen észlelik és legyőzik. Nem ritka, hogy az orosz tüzérség percekkel a drón észlelését követően lecsap a kezelőire.

A háború első hónapjaihoz képest Bendett most kevesebb bizonyítékot lát arra, hogy orosz drónokat lőttek le. „Az ukránok nagyon idegesek” – mondta.

Az ukrán hadsereg drónokkal keresi a célpontjait
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:59 0:00

Kezd befuccsolni a Bayraktar?

A védők gondjait tetézi, hogy a háború első heteinek ukrán hőse, a török gyártmányú Bayraktar TB2 lézervezérlésű, bombákat ledobó drón egyre kevésbé hatékony a sűrűbb orosz lég- és elektronikai védelem miatt Kelet-Ukrajnában. Pedig a Bayraktar sok hazafias ukrán videó sztárja volt.

„Az oroszok sokkal jobb helyzetben vannak, mert nagy hatótávolságú drónokkal repülnek, amelyeket úgy terveztek, hogy kikerüljék az elektronikus ellenintézkedéseket” – mondta nemrég az Associated Press újságíróinak az egyik ukrán légi felderítő egység vezetője a frontvonal közelében lévő Bahmutnál.

A földön az oroszok nagyobb létszámú elektronikai hadviselési egységei megszakíthatják a drónokat irányítók kommunikációját, az élő videót, és lezuhanásra késztethetik a járművet, vagy ha rendelkezik célkövető technológiával, visszavonulásra kényszeríthetik.

Ezért van szükség olyan fejlett drónokra, amelyek képesek kivédeni a rádió- és GPS-zavarást, és az irányítás és navigáció tekintetében műholdas kommunikációra és más technológiákra támaszkodnak.

Ukrajnának olyan drónokra van a legsürgetőbb szüksége, amelyek képesek segíteni az újonnan az országba szállított, nagyobb hatótávolságú nyugati tüzérségnek a távoli célpontok eltalálásában – mondta Makszim Muzoka tengerészgyalogos százados, az ukrán dróngyártó UA Dynamics egyik alapítója.

Egy rakétát szállító iráni drón egy hadgyakorlat során. Irán azt tervezi, hogy több száz harci drónt szállít Oroszországnak ukrajnai felhasználásra – közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő 2022. július 11-én
Egy rakétát szállító iráni drón egy hadgyakorlat során. Irán azt tervezi, hogy több száz harci drónt szállít Oroszországnak ukrajnai felhasználásra – közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő 2022. július 11-én

Június közepén Volodimir Zelenszkij elnök egyik főtanácsadója a kért fegyverzeteket felsoroló tweetben pontosította, hogy Ukrajnának ezer drónra van szüksége, ha véget akar vetni a háborúnak.

Több kell, mert egy hétig él egy ukrán drón

A nagy hatótávolságú katonai drónok orosz állománya meghaladja az ukránokét, de a Kreml készletei is megcsappantak. Az orosz csapatok is rengeteg, kétezer dolláros, a polcról beszerezhető quadcopterrel repülnek – a Faine Greenwood drónkutató által nyomon követett közösségimédia-bejegyzések szerint ezeket gyakran a katonák rokonai és önkéntesek küldik.

Egy orosz miniszterelnök-helyettes, aki a Kreml fegyveriparát felügyeli, múlt hónapban egy tévéinterjúban azon kesergett, hogy nem volt erőteljesebb a háború előtti drónfejlesztés. Jurij Boriszov azt is mondta, hogy Oroszország fokozza a drónok széles választékának gyártását, „bár ez nem történhet meg azonnal”.

Oroszország elvesztett leggyakoribb dróntípusából, az Orlan–10-esből körülbelül ötvenet, de a jelek szerint többtucatnyi van még belőle – mondta Bendett.

A brit RUSI agytröszt új jelentése egy ukrán drón élettartamát nagyjából egy hétre teszi. Az orosz elektronikai hadviselési egységek „jelentős korlátokat szabnak az ukrán mélységi felderítésnek”, és Ukrajnának égetően szüksége van a radarokat kereső gyilkos drónokra, amelyek képesek megsemmisíteni őket.

Drónok háborúja: a levegőben is folyik a harc Kelet-Ukrajnáért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:05 0:00

A jelenlegi helyzetben az orosz erők – „általában három-öt perccel azután, hogy egy felderítő drón azonosította az ukrán célpontokat – pontos tüzérségi tüzet tudnak leadni rájuk”.

A háborúban valószínűleg nem hallunk majd olyan, civil drónkezelőről szóló történeteket, mint az ukrán tinédzseré, aki a február 24-i inváziót követő héten egy boltban kapható megfigyelődrónnal segítette az ukrán hadsereget a Kijev felé tartó orosz páncélos hadoszlop megtizedelésében. Az ilyen drónok üzemeltetése a mai frontvonalakon borzasztóan kockázatos.

Egy ukrán drónkezelő, aki a Maverick hívójelet használja, elmondta, hogy pilótatársai gyakran mélyen az ellenséges vonalak mögé repülnek, máskülönben drónjaiknak nincs elég hatótávolságuk az ukrán tüzérségi tűz pontosításához. Így folyamatosan az ellenséges tüzérség célkeresztjében vannak.

Most már messzebb kell repülni az orosz állások mögé

Az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek több száz drónt szállítottak, köztük meg nem határozott számú kamikaze Switchblade 600-ast, amely harckocsikat átütő robbanófejeket hordoz. Tizenegy km/órás sebességgel képesek repülni, és mesterséges intelligenciát használnak a célpontok követésére. Hatótávolságuk azonban korlátozott, csak körülbelül negyven percig képesek a levegőben maradni.

Az orosz lőszerraktárak és parancsnoki állások elérésében az ukránok potenciálisan nagyobb hasznát vehetik a 121 Phoenix Ghosts nevű fejlett katonai drónnak, amelyeket az Egyesült Államok májusban szerzett be Ukrajna számára.

Ezek specifikációi többnyire titkosak, de hat órán át képesek repülni, páncélozott járműveket semmisíthetnek meg és infravörös kamerákkal rendelkeznek az éjszakai bevetésekhez – mondta David Deptula nyugalmazott légierő-altábornagy, a gyártó Aevex Aerospace igazgatósági tagja.

Más, felderítésre és tüzérségi megfigyelésre hasonlóan alkalmas drónok közé tartozik a saját fejlesztésű ukrán Furia, amelynek darabja 25.000 dollárba kerül.

Az Oroszország által 2014-ben kezdeményezett összecsapások után vásárolt mintegy kétszáz Furia mintegy hetven százaléka már lezuhant – mondta Artem Vjunnik, a gyártó Athlon Avia vezérigazgatója. Elmondása szerint új helyen újraindul a gyártás, de a hazai beszállítók nem tudják pótolni Ukrajna drónhiányát.

Egy ukrán UA (Aerorozvidka) drónt felbocsájtó csapat
Egy ukrán UA (Aerorozvidka) drónt felbocsájtó csapat

Az ukrán hadsereg vezérkara nem válaszolt a szövetségesektől kért pilóta nélküli légi járművekre vonatkozó kérdésekre. A Pentagon szóvivője, Jessica Maxwell szintén nem kívánta kommentálni Ukrajna kéréseit.

A szofisztikált elhárítótechnika által sérthetetlen eszközök a nyerők

De Scsigol, az ukrán állami különleges kommunikációs szolgálat vezetője szerdán világossá tette, hogy a prioritások között szerepelnek a kamikazedrónok és az orosz elektronikus hadviselés sűrű függönyén áthatolni képes modellek.

Az első rakétákat, amelyeket amerikai drón lőtt ki az ellenségre, 2001-ben vetették be a tálibok ellen Afganisztánban. Azóta a drónok a modern hadviselés szerves részévé váltak, többek között a szíriai polgárháborúban és az Örményország és Azerbajdzsán között a vitatott Hegyi-Karabah régióért folytatott rövid, de heves 2020-as háborúban.

Elterjedésük egy egész iparágat hozott létre, hogy el tudják hárítani támadásaikat.

A nyugati cégek által Ukrajnának szállított drónok elleni berendezések között olyanok is vannak, amelyek a rádiófrekvenciák alapján nemcsak a drónok helyét, hanem a gyártmányt és a modellt is azonosítani tudják. Ezután világossá válik, hogyan lehet a legjobban hatástalanítani.

Az egyre bonyolultabbá váló elektromágneses macska-egér játék teszi Ukrajnát a világ katonai technológiai innovációjának legújabb kísérleti terepévé.

„Most mindenki drónokat akar, különleges drónokat, támadhatatlanokat” – mondta Thorsten Chmielus, a német Aaronia cég vezérigazgatója, amely Ukrajnának adott el technológiát.

A gyors fejlődés szerinte rémálomhoz vezethet. „Mindenkinek milliónyi drónja lesz, amelyeket nem lehet majd legyőzni.”

Sci-fibe illő puskákkal szedik le az ukránok az orosz drónokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:58 0:00
Szöveg: az AP tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG