Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trükköztek a statisztikával, de így is nő a lélegeztetőgépre kerülők száma


A Szputnyik V koronavírus a budai Szent János Kórház oltópontján 2021. március 6-án.
A Szputnyik V koronavírus a budai Szent János Kórház oltópontján 2021. március 6-án.

Maradt magasan, napi kétszáz környékén a koronavírus közvetlen áldozatainak száma. Csökkent kicsit a kórházban ápolt fertőzötteké, tovább nőtt viszont az invazív lélegeztetésre szorulóké.

A járvány újabb 192 áldozatát jelentette be a hivatalos állami tájékoztatás, így a közvetlen áldozatok száma 35 ezer magyar környékén jár már. A közvetett áldozatokról az állam nem sok információt enged ki. Emellé több mint 11 ezer új, regisztrált fertőzöttről is hírt adtak.

7546 koronavírusos beteg van kórházban, ez egy kicsit kevesebb, mint az előző napi adat. Közülük 562 fő állapota olyan súlyos, hogy invazív lélegeztetőgépre szorul, ez némi emelkedés az előző naphoz képest. Fontos tudni, hogy ez az adat már nem az összes, kórházban géppel lélegeztetett jelenti, mint korábban. Az állam ugyanis bejelentés nélkül csavart egyet a statisztika mérésén pár napja (bővebben lásd később).

Előző nap hatezer ember első oltását sikerült megszervezni, így 6 millió 133 ezer kapott legalább egy oltást Magyarországon.

A vakcinafejlesztés után visszatér a rákkutatáshoz a BioNTech
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Durván 2,5 millió ember kapott három oltást. Ez utóbbi annyiban lehet lényeges, hogy sokaknak jelentősen csökkenhetett a védettsége, akik 5-6 hónapja kapták meg a második oltásukat. Többek közt Jakab Ferenc virológus szerint egyébként mindenkinek szüksége lesz harmadik oltásra.

Fű alatt megváltoztatták a mérést, így jobban néz ki a statisztika Magyarországon

Jelentősen, több mint 150 fővel csökkent hétfőre a kórházakban géppel lélegeztetett koronavírusos betegek száma a hivatalos adatokban.

Azonban nem arról van szó, hogy rengeteg meggyógyultak volna hirtelen, hanem onnantól bejelentés nélkül változtatott az állam a statisztikán. Az új számítási mód szerint azonban a kórházak már nem jelenthetik lélegeztetettnek azokat a betegeket, akik nem invazívan (pl. arcmaszkkal vagy egyéb módon, de géppel) kell a légzésben segíteni – írta egy orvos magyarázata alapján a 444.

A Szabad Európának nyilatkozó forrásunk azt mondta, ez azért is érdekes, mert a nem invazív lélegeztetés is géppel történik, ennélfogva pedig személyzet is kell hozzá.

A 444-nek nyilatkozó orvos magyarázatként úgy fogalmazott, ez az adatszolgáltatás így

Kevésbé írja le a magyarországi covid-ellátás helyzetét, de papíron jobban néz ki”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG