Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új számítási módszerrel "csökkentette" a lélegeztetőgépen lévők számát a kormány


A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztálya áprilisban. Júniustól már nem az államé a kórház
A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztálya áprilisban. Júniustól már nem az államé a kórház

Csaknem 160-nal csökkent hétfőre a lélegeztetett betegek száma a hivatalos adatokban. Kiderült, hogy nem csodás felépülésről vagy elírásról van szó, hanem egy új adatkérési eljárásról.

Eddig a lélegeztetettek száma az invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) és a nem-invazívan lélegeztetettek összesített létszáma volt. Az új számítási mód szerint azonban a kórházak már nem jelenthetik lélegeztetettnek azokat a betegeket, akik nem-invazívan (pl. arcmaszkkal vagy egyéb módon, de géppel) kell a légzésben segíteni - írta egy orvos magyarázata alapján a 444.

A Szabad Európának nyilatkozó forrásunk azt mondta, ez azért is érdekes, mert a nem-invazív lélegeztetés is géppel történik, ennélfogva pedig személyzet is kell hozzá. Ezt az eljárást egyébként kisebb, intenzív nélküli kórházakban is használják subintenzív osztályokon.

A 444-nek nyilatkozó orvos magyarázatként úgy fogalmazott, ez az adatszolgáltatás így

"kevésbé írja le a magyarországi covid-ellátás helyzetét, de papíron jobban néz ki.”

A Koronavírus Sajtóközpont megerősítette a hírportálnak, hogy a kórházaktól külön kérnek adatokat az invazívan és a nem-invazívan lélegeztetettekről, a hétfői adatközlésben pedig csak az előbbi szerepelt. Azt ugyanakkor nem közölték, hogy összességében mennyi volt a géppel lélegeztetettek száma.

Múlt héten egyébként már több beteg volt lélegeztetőgépen, mint tavaly decemberben, második járványhullám csúcsán.

XS
SM
MD
LG