Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Múlt héten negyven újabb áldozatot szedett a járvány Magyarországon


A Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet 2021. augusztus 15-én
A Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet 2021. augusztus 15-én

Tovább csökkent a kórházban kezelt koronavírusosok száma az elmúlt hét nap során, elhunyt viszont újabb negyven beteg a járványban. Átlagosan kevesebb mint napi száz emberhez jutott el az első oltás az időszak alatt.

Az elmúlt hét nap során negyven közvetlen áldozat hunyt el a járványban Magyarországon – írta az állami tájékoztatás június elsején. A hivatalosan nyilvántartott áldozatok száma 46.547 embernél jár jelenleg.

362 koronavírusos beteg van kórházban. Közülük tizenhárom fő állapota olyan veszélyes, hogy lélegeztetőgéppel tartják életben. Mindkét adat alacsonyabb egyébként az előző heti értékeknél.

A több mint két éve folyamatosan tartó oltási program továbbra is nullaközeli tempóval halad országos szinten. Az elmúlt hét nap során kevesebb mint napi száz oltatlan oltását sikerült megszervezni.

Velük viszont már kicsit több mint 6,41 millió magyar kapott legalább egy oltást, ami nagyjából a népesség 66 százaléka. Az állam továbbra is szeretné, hogy az oltatlanokhoz jusson el az oltás, legalábbis hivatalosan kérik őket az oltás felvételére.

Idén eddig összesen 142 ezer oltatlan kapott oltást. Az összehasonlítás kedvéért tavaly márciusban Gulyás Gergely miniszter egy hétvége alatt tervezte félmillió, döntően idős ember első oltásának beadását. Az közel sem sikerült, de a jelentősebb kormányzati lelkesedést az egyre nagyobb napi oltási célszámok azért jelezhették. Akkoriban javában tombolt a járvány, az államigazgatás pedig azon igyekezett, hogy mielőbb meglegyen az erkölcsi törvény által kijelölt 2,5 millió beoltott, és újra iskolába lehessen küldeni a gyerekeket.

Visszatérve 2022-be, Sanghajban közben tegnap feloldották a járvány miatti legújabb lezárásokat. A két hónapig tartó lezárások jelentős indulatokat és Kínában ritkaságszámba menő tiltakozást szított a 25 milliós városban.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG