Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nehéz elhinni, hogy ez tényleg megtörténik”: Sanghaj feloldja a Covid-zárlatot


Védőruhás rendőrök az üres sanghaji utcán 2022. május 13-án
Védőruhás rendőrök az üres sanghaji utcán 2022. május 13-án

A sanghaji hatóságok kedden hozzáláttak a lakóépületek körüli kerítések lebontásához, valamint a rendőrségi szalagok eltüntetéséhez a közterekről és az épületekről, miután éjfélkor feloldják a két hónapos zárlatot Kína legnagyobb városában.

Hétfőn este néhány ember, akiket rövid sétára engedtek ki a házakból, kihasználta, hogy nincs forgalom, és összegyűlt egy sörre és fagyira a kihalt utcán. De a lakosság körében óvatosság és szorongás tapasztalható.

„Kicsit ideges vagyok – mondja Joseph Mak, aki az oktatásban dolgozik. – Nehéz elhinni, hogy ez tényleg megtörténik.”

A legtöbben a négy fal között maradnak éjfélig, ahogy az elmúlt két hónapban, a szigorú zárlat idején. A lezárások bevételkiesést, stresszt és kétségbeesést hoztak azoknak, akiknek harcolniuk kellett, hogy élelmiszerhez vagy sürgősségi egészségügyi ellátáshoz jussanak.

Készülődés a nyitásra

A hosszan tartó elszigeteltség közharagot és Kínában ritkaságszámba menő tiltakozást szított a 25 milliós városban, megtépázta a termelést és az exportra támaszkodó gazdaságot, megzavarta az ellátási láncokat Kínában és szerte a világon, valamint lelassította a nemzetközi kereskedelmet.

Szerdától a szokásos kerékvágásba tér vissza az élet, eltűnnek a lakóépületek által kiadott, néhány órára szóló kijárási igazolások, újraindul a tömegközlekedés, és a sanghajiak visszatérhetnek a munkájukhoz.

„Erről a napról álmodtunk régóta” – mondta a sanghaji kormány szóvivője, Jin Hszin újságíróknak.

„Mindenki sok áldozatot hozott. Ezt a napot nehezen sikerült kiharcolnunk, nagy becsben kell tartanunk, és védenünk kell. Üdvözölnünk kell újra azt a Sanghajt, amelyet ismerünk és hiányoltunk.”

Egy sanghaji patak partján kedden már a polcokat töltik fel egy pácolt libákat árusító boltban, egy bárban az utolsó simításokat végzik az újranyitás előtt, a takarítók a kirakatok üvegét súrolják.

Az élet még nem lesz a régi

A megszorítások mintegy 22,5 millió ember számára enyhülnek az alacsony kockázatú területeken. A lakosoknak továbbra is maszkot kell viselniük, és kerülniük kell a gyülekezést. Az éttermekben ezután is tilos az étkezés. Az üzletek 75 százalékos kihasználtsággal működhetnek. Az edzőtermek később nyitnak majd újra.

A sanghajiaknak 72 óránként kell tesztelniük ahhoz, hogy igénybe vehessék a tömegközlekedést vagy beléphessenek nyilvános helyekre. Továbbra is kemény karantén vár mindenkire közeli kapcsolataival egyetemben, aki elkapja a Covidot.

Kína az egyetlen nagyobb ország, amely a nulla Covid politikát követi, hogy csaknem bármi áron felszámolja a járványt.

Julian MacCormac, a kínai brit kamara elnöke szerint Sanghajnak „nagyon jelentős személyi és gazdasági áron” sikerült ellenőrzés alá vonnia a Covidot.

Sokkal többet már nem bírnának

„Mi változott lényegében, hogy biztosak lehessünk abban, hogy ez többé nem fordul elő? – tette fel a kérdést. – Ebben rejlik a bizonytalanság.”

Todd Pearson, a Sanghajban és környékén éttermeket, bárokat és edzőtermeket üzemeltető Camel Hospitality Group ügyvezető igazgatója óvatos.

Vendéglői csak házhoz szállítást tudnak végezni, ami a szokásos bevétel öt százalékát hozza, nem elég a fizetések és a bérleti díjak kifizetésére. De legalább éjféltől végre hazamehetnek bent alvó munkásai.

„Bízom benne, hogy sietni fognak a gazdaság újraindításával – mondja Pearson. – Csak reménykedem abban, hogy ez nem vezet még több járvány kitöréséhez. Nem vagyok benne biztos, hogy sok vállalkozás vagy ember ennél sokkal többet kibírna.”

Védőruhában a bankban

A kínai gazdasági tevékenység májusban némileg magához tért a szomorú április után, mivel a gyártási központokban fokozatosan enyhítették a Covid-korlátozásokat, jóllehet a szabad mozgás korlátozása továbbra is lenyomta a keresletet és visszafogta a termelést.

Sanghaj május 30-án 31 esetet jelentett az egy nappal korábbi 67-hez képest. Ez a Kína-szerte lefelé tartó tendenciát tükrözi, az egész országban kevesebb mint kétszáz új fertőzött volt.

A sanghaji lezárások vége nem jelenti azt, hogy visszatér a város a Covid előtti élethez.

Egyes banki ügyintézők azt mondják, hogy teljes védőruházatot és arcpajzsot kell viselniük, amikor szerdától újra találkoznak az ügyfelekkel. Egyikük magával visz néhány alapvető dolgot arra az esetre, ha valamelyik kolléga tesztje pozitív volna, és a dolgozóknak el kellene különülniük az irodában.

Kérjen a kormány bocsánatot

A mód, ahogy a város kezelte a lezárásokat, tiltakozásokat váltott ki, az emberek időnként az ablakukon kihajolva ütögették egymáshoz az edényeket és a serpenyőket, ezzel fejezve ki az elégedetlenségüket.

„A sanghaji kormánynak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie, hogy elnyerje a sanghajiak megértését és támogatását, helyreállítsa a kormány és az emberek között megromlott viszonyt” – mondja Ku Vei-guo, a Fudan Egyetem idegennyelv-iskolájának professzora egyik WeChat-posztjában.

A neheztelés megnyilvánulása Hszi Csin-ping elnök számára érzékeny évben jelentkezik, hiszen idén ősszel pályázik harmadik vezetői ciklusára.

Készült a Reuters riportjának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG