Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra erősödik a járvány Magyaroroszágon


Békéscsabán oltanak 2021. augusztus 2-án.
Békéscsabán oltanak 2021. augusztus 2-án.

A hétvégén is elhunyt csaknem háromszáz ember a járványban, többen vannak kórházban is, mint pénteken. A regisztráltan aktív fertőzöttek száma is megugrott durván tízezer fővel.

A járvány újabb 270 áldozatát ismerte el a magyar állam az elmúlt három nap egyben közlő adatszolgáltatása során. A közvetlen áldozatok száma így Magyarországon 40 507 főnél járt hétfő reggel.

2630 koronavírusos beteg állapota olyan súlyos, hogy kórházban ápolják őket, ez kis emelkedés a pénteki értékhez képest. Közülük egyébként 228-an vannak lélegeztetőgépen. Emellett csaknem 138 ezer aktív fertőzöttről tud a magyar egészségügy, ami tízezer fővel több, mint pénteken. Alább további járványadatokból is tájékozódhat.

A hétvége során nagyjából napi ötezer ember kapta meg az első oltását, ami némi javulás az oltási program nyár óta tartó döcögéséhez képest.

Hónapon át ugyanis nagyjából 2-3 ezer ember első oltását sikerült csak megszerveznie az államnak. Magyarország pedig jelentősen lemaradt az uniós átlagtól az átoltás tekintetében.

Járvánnyal vagy anélkül léphetünk át az új évbe?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:54 0:00

A szükséges ellenőrzések után hamarosan új gyógyszert engedélyezhetnek az Európai Unióban a koronavírus okozta megbetegedések ellen.

A Paxlovid nevű terméket nem sokkal a Covid–19 tüneteinek megjelenése után kell szedni öt napon keresztül. A engedélyezésére az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) november óta vizsgálja a tabletta nagymintás kísérleti adatait.

Ezek alapján a gyógyszert 12 éves vagy annál idősebb, legalább negyven kilogramm súlyú és a betegségük súlyosbodásának nagy kockázatának kitett betegek enyhe vagy közepes fokú Covid–19-kezelésére engedélyezheti.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG