Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem csökken a napi új fertőzöttek száma


Oltáshoz készülődnek a Nádudvari Református Egyházközség Idősek Otthonában 2021. január 29-én.
Oltáshoz készülődnek a Nádudvari Református Egyházközség Idősek Otthonában 2021. január 29-én.

Péntekre is kétezer körüli újabb koronavírusos beteget azonosított az állam, nagyjából száz közvetlen halálos áldozat mellett.

A magyar miniszterelnök pénteken is megelőzte a hivatalos online tájékoztatást, a közrádióban elárulta, hogy péntekre 1 860 új koronavírusos beteget regisztráltak.

99 újabb halálos áldozatot is bejelentett, így a járvány közvetlen áldozatainak száma 13 543-ra emelkedett Magyarországon. 3 828 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 299 ember van emiatt lélegeztetőgépen. Azt is elmondta, hogy 310 488 ember kapott már oltást az országban.

A magyar oltási terv egyébként a fejlett országoktól eltérően titkos. Szél Bernadett független képviselő megpróbálta kikérni, de Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal utasította el, hogy nálunk muszáj, hogy titkos maradjon, mivel "további jövőbeli döntések alapjául szolgál".

Korábban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kritizálta a megismerhető oltási tervszerűséget, mondván, hogy az nem egy oltási terv, hanem csak egy preferencialista.

A MOK elnöke szerint többek közt nem volt igazán okos dolog olyan széles rétegeket egy körben kijelölni, mint például az orvosok összesen, aztán "ABC-szerint" oltani őket. Hanem közöttük is a veszélyeztetettebbeket lenne okosabb megtalálni és beoltani hamarabb.

"Olyan szempontból a legbiztonságosabb"

Az sem nyilvános, hogy mennyi oltást vett már át a kormány. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. viszont héten közölte az MTI-vel, hogy az ő termékükből már az 500 ezer adagot átvett a magyar kormány.

A kormány tájékoztatása szerint március végéig csaknem egymillió adag Pfizer és Moderna termék leszállításában állapodott meg. A nyugati termékek közül az AstraZeneca hatóanyagát is elkezdték szállítani Magyarországra, csütörtökön érkezett a második szállítmány. Az elmúlt hét nap alatt csaknem 100 ezer adag AstraZeneca termék érkezett meg az országba.

Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette azt is, hogy az orosz Szputnyik V termékből 200 ezer adagot fognak tudni szállítani áprilisig. Emellett félmillió adag kínai termék szállítását várják jövő héten.

A miniszter érvelése szerint a Sinopharm terméke "olyan szempontból a legbiztonságosabb oltóanyag", hogy 30 millió embernek beadták már.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG