Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alig tízezer első oltást adtak be előző nap


Belterületi horgászat során sem muszáj maszkot hordani jelenleg. A képen Áder János köztársasági elnök látható, a Magyar Horgászat Nagyköveteinek horgászversenyén, a székesfehérvári palotavárosi tavaknál, 2021. június 24-én.
Belterületi horgászat során sem muszáj maszkot hordani jelenleg. A képen Áder János köztársasági elnök látható, a Magyar Horgászat Nagyköveteinek horgászversenyén, a székesfehérvári palotavárosi tavaknál, 2021. június 24-én.

Újabb 8 halálos áldozat mellett kevesebb mint tízezer első oltás beadását jelentette az állam péntek reggel. Várhatóan hétfőtől nem muszáj majd maszkot hordani. Legkésőbb jövő csütörtökig pedig Magyarországon is be kell vezetni az uniós vakcinaútlevelet, amivel mindenhova szabadon lehet utazni az EU-n belül.

A járvány újabb nyolc áldozatát jelentette az állami tájékoztatás június 25-én. Így a vírus regisztrált, közvetlen áldozatainak száma 29 980 főre nőtt Magyarországon.

Ahogy a tavasz vége óta szinte folyamatosan, most is tovább csökkent a kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek száma. 182 koronavírusos beteget kell kórházban ápolni, közülük jelenleg 22 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel próbálják életben tartani.

A jelentősen lelassult oltási tempóhoz képest is gyengébb nap volt az előző, kicsit kevesebb mint tízezer embernek sikerült megszervezni az első oltás beadását. Így ez most annyiban számít még, hogy a maszkhasználat eltörlését is egy kerek oltási számhoz kötötte a kormány. Erre az 5,5 millió, legalább egy oltást kapott embert szabták, ilyen tempóval ez pont hétfőre jöhet össze.

Magyarországon is lesz mindenhol elfogadott vakcinaútlevél

Legkésőbb július elsejétől Magyarországnak is ki kell adnia és el kell fogadnia az európai vakcinaútlevelet. Az ingyenes igazolással minden uniós országba szabadon lehet utazni, az országok sehol nem térhetnek el. A magyar védettségi igazolványtól több elemében különbözik, például csak két oltás után kaphatja meg valaki és csak az EU által ellenőrzött gyógyszerekkel beoltottaknak jár.

Az igazolványt külön kell majd igényelnie minden állampolgárnak. Gulyás Gergely miniszter szerint az Ügyfélkapuból letölthető lesz, de a kormányablakoknál is megkaphatják az érdeklődők. Az EU egymillió eurót adott arra, hogy technikailag is képes legyen az ország kiadni az ezt az igazolást.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG