Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jelentősen csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma


Adminisztráció a koronavírusos betegek intenzív osztályán a Szent László Kórházban, 2021. április 12-én.
Adminisztráció a koronavírusos betegek intenzív osztályán a Szent László Kórházban, 2021. április 12-én.

Ismét kétszáz körül halálos áldozatról számolt be az állam, komolyan csökkent viszont a kórházban ápolt fertőzöttek száma. Kicsit kevesebb mint 50 ezer ember kapta meg az első oltását előző nap. Magyarország ki fogja próbálni az internetes foglalás technológiáját.

A járvány újabb 207 halottját jelentette a kormányzati tájékoztatás szerdán. Ezzel 26 ezer közelében jár már a járvány közvetlen és regisztrált áldozatainak száma Magyarországon.

8097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Ez érdemi csökkenés, több mint 500 fővel vannak kevesebben, mint előző nap. A kórházban gyógyulók közül 925-en küzdenek az életükért lélegeztetőgép segítéségével. Ez is lényegesen, több mint 50 fővel alacsonyabb szám, mint a kedden jelentett.

Külön pénzt kap az orvos, aki kínait ad be

Amikor az állam hirtelen elkezdte beoltani a fiatalokat is, és lényegében bárkit, aki kérte, akkor egy darabig felgyorsult az oltási ütem, napi 50 ezer újabb beoltott fölé.

Az elmúlt napokban ez visszaállt napi 50 ezer körülire, szerdán pedig kevesebb mint 47 ezer új beoltottat jelentettek. Így jelenleg 3 363 596 fő kapott legalább egy oltást Magyarországon. A regisztráltak száma a kormányzati információk alapján maradt 4,326 millió ember.

Több budapesti háziorvos, például dr. Eörsi Dániel erősítette meg a Telexnek, hogy írásban külön pénzt ígér nekik az állam, ha kínai vakcinára beszélik rá a betegeiket. A lap megkérdezte erről a kormányt, de a Koronavírus Sajtóközpont nem válaszolt.

Az nem derült ki az állami levélből, hogy az „oltásonkénti díjazás” pontosan hány forintot jelent, és azt mikor és hogyan tervezik kifizetni. Emellett csak a budapesti háziorvosok kaphatták meg ezt a nem bejelentett ösztönzőt.

Megpróbálják az internet segítségét

A Rogán Antal felügyelete alatt álló Kormányzati Tájékoztatási Központ új kormányzati kísérletről is beszámolt. Eszerint "kísérleti jelleggel" megpróbálkoznak az internetes foglalási rendszer módszerével az oltásoknál.

Ez, a leírásuk szerint abból áll majd, hogy a regisztráltak interneten foglalhatnak maguknak időpontot az oltásra. Még nem biztos, hogy működni is fog, egyelőre 70 ezer regisztrálton próbálják ki. Ha működőképes a technológia, akkor sem biztos, hogy használni fogják a későbbiekben, de akkor "megfontolják" az általános kiterjesztését a regisztráltakra.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG