Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alig sikerül gyorsabban oltani, mint ahogy újak regisztrálnak oltásért


Az amerikai Johnson & Johnson oltásait pakolják át a szolnoki kormányhivatalba 2021. május 8-án.
Az amerikai Johnson & Johnson oltásait pakolják át a szolnoki kormányhivatalba 2021. május 8-án.

Annyira lassan mennek az oltások, hogy alig sikerül több embernek megszervezni az első oltását, mint ahányan újonnan regisztrálnak. Három újabb áldozata volt a vírusnak, némileg nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma.

Újabb három beteg hunyt el a koronavírus szövődményeiben, így a járvány közvetlen áldozatainak száma 30 032 főnél jár Magyarországon. 59 új fertőzöttet azonosítottak az egész országban előző nap.

82 két beteg állapota olyan súlyos, hogy kórházban kell kezelni őket, ez ismét némi növekedés előző naphoz képest. Lélegeztetőgéppel viszont már csak 8 ember életéért küzd pillanatnyilag az állami egészségügy.

330 ezer nem beoltott regisztrált van még mindig

Az állam ismét közreadta, hogy hány regisztrált van, ez alapján a regisztráltak 6 százalékát kitartóan nem sikerül beoltani. 8 nappal ezelőtt is ez volt a helyzet. A regisztráltak száma közben 21 ezer fővel nőtt, első oltásból pedig 31 ezret sikerült beadni, átlagosan napi kevesebb mint négyezret.

Ezzel tempóval év végéig fog tartani a regisztráltak beoltása mindkét oltással, mivel nagyjából 330 ezer olyan regisztrált van, akiknek még az első oltását sem sikerült megszervezni. Augusztus 4-re is egyébként nagyjából négyezer első oltást sikerült beadni előző naphoz képest.

Minden jel arra mutat, hogy a kínai oltás sok idősnél nem működött

Ha a kínai Sinopharm termékével oltották be idős rokonát, ismerősét, netán maga is ezt kapta és elmúlt 60 éves, akkor fontos lehet külön is teszteltetnie magát.

Csaknem tízezer újabb fővárosi teszteredmény igazolja, hogy a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek 26 százalékának szervezetében nem mutatható ki elegendő antitest. Az antitest-szint pedig nagyon jó jelzőértéke az oltás teljes hatékonyságának.

Korábbi, kisebb mintás magyar eredmények szintén ezt támasztották alá, ráadásul a 80 éven felüliek felénél nem működött a messze legdrágábban beszerzett vakcina.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG