Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint hatszáz új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon


 Békéscsabán készítenek elő oltásokat 2021. június 29-én
Békéscsabán készítenek elő oltásokat 2021. június 29-én

Egyre több fertőzött kerül kórházba és lélegeztetőgépre, miközben nem sikerül felgyorsítani az oltási tempót. Elhunyt öt újabb beteg, és már több mint hatszáz fertőzöttet regisztrált az állam egy nap alatt.

A járvány öt újabb közvetlen áldozatát jelentette az állami tájékoztatás csütörtökön. Velük együtt a koronavírus szövődményeiben eddig 30 190 ember halt meg Magyarországon. Ez lakosságarányosan a világon a negyedik legrosszabb adat, Peruban, Boszniában és Észak-Macedóniában haltak bele nagyobb arányban a járványba.

Tovább emelkedett a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma. Jelenleg 539 koronavírusos fertőzöttet kezelnek kórházban. Közülük 87 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel tartják őket életben. 633 új fertőzöttet regisztrált az állam egy nap alatt, ami szintén jelentősen magasabb az előző napok értékeinél.

Továbbra is rendkívül lassan halad az oltási program, durván háromezer ember első oltását sikerült megszervezni tegnap. Így pillanatnyilag kevesebb mint 5 millió 888 ezer ember kapott legalább egy oltást itthon. Magyarország ezzel jócskán lemaradt az EU-s átlagtól a beadott oltások terén.

Gulyás Gergely kegyeleti okokra hivatkozott az oltási adatoknál

A napokban Rusvai Miklós virológus az RTL Híradójának beszélt arról, hogy

„sokkal meggyőzőbb lenne, ha a lélegeztetőgépen lévők és halottak száma mellett közölnék azt is, hogy ezek közül hány az oltott és hány az oltatlan”.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón viszont azzal érvelt, hogy a személyes adatok védelme miatt és kegyeleti okokból nem hozza a kormány ezt nyilvánosságra. Azt nem árulta el, hogy arányszámok milyen módon lehetnek tiszteletlenek.

Emellett kijelentette, hogy a járvány erősödése ellenére sem lesz szigorítás az iskolákban, illetve kötelező maszkhasználat sem lesz, de nem is tiltják be a maszkhordást.

Ezzel kapcsolatban a PSZ Nógrád megyei szervezetének elnöke, Németh Béla a Szabad Európának arról beszélt, hogy

„a Klebelsberg Központ rábízta az intézményvezetőkre a védekezés módját. Semmi nem történik, nincs, aki számon kérje ezeket, vagy szóljon. Bármelyik korábbi járványhullám idején az emberek sokkal jobban odafigyeltek a szabályokra, a maszkviselésre, a kézfertőtlenítésre, mint most.”

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG