Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtorpant a kórházban kezelt fertőzöttek számának emelkedése


 Oltás Budapesten, 2021. február 5-én.
Oltás Budapesten, 2021. február 5-én.

Nagyjából 2.500 ember kapta meg az első oltását előző nap, és némileg csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma. 5-6 hónap eltelte után már erősen csökken a Pfizer hatékonysága a delta-variáns ellen.

A járvány újabb hét közvetlen áldozatát azonosította az állam szerdai tájékoztatása szerint, az elhunytak száma így 30.253 emberre emelkedett. Az elmúlt napokban átlagosan tíz beteg halt meg, így ez pillanatnyi csökkenésnek számít.

Csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma is. 574 koronavírusos beteget kell kórházban ápolni, közülük jelenleg 79-en vannak lélegeztetőgépen. Előző nap még 585 hasonló érintett voltak kórházban és 86-an lélegeztetőgépen.

Hozzávetőleg 2.500 ember kapta meg az első oltását előz nap, ami szintén minimális előrelépés a korábbi napokhoz képest. Velük együtt eddig 5 millió 900 ezer kapott legalább egy oltást Magyarországon, de ez még mindig bőven az uniós átlag alatt van lakosságarányosan.

Sokat csökken fél év alatt a Pfizer hatékonysága a delta-variáns ellen

A legtöbb koronavírusos megbetegedést okozó delta-variáns ellen egy hónappal az oltást követően 93 százalékos volt a Pfizer vakcinájának hatékonysága, míg négy hónappal később már csak 53 százalékosan véd a fertőzéstől, derült ki egy friss mérésből. A második oltás beadása után öt hónappal aa termék hatékonysága 88-ról 47 százalékra csökken a delta-variáns fertőzésével szemben.

Előbbi adatok hangsúlyozottan a fertőzésről szólnak, a súlyos tünetek, pontosabban a kórházi kezelést igénylő súlyos tünetekkel szemben fél év múlva is 90 százalékos a vakcina hatékonysága.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG