Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tartósan emelkedik a napi új fertőzések és a kórházban lévők száma


 Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án.
Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án.

800 felett a napi új, regisztrált fertőzöttek száma, miközben a koronavírus-járványban elhunyt tíz újabb közvetlen áldozat. Alig kétezer első oltás beadását sikerült megszervezni az előző napon.

A járvány 10 új áldozatáról tájékoztatott az állam szerdán, a közvetlen áldozatok száma így Magyarországon 30 330 embernél jár. Emellett 814 új fertőzöttet azonosított az állami egészségügyi rendszer.

737 koronavírusos beteg tünetei olyan súlyosak, hogy kórházi ápolásra szorulnak jelenleg is. Közülük 116 embert lélegeztetőgéppel próbálnak életben tartani. Mindkét érték stabilan emelkedik az elmúlt hetekben.

A kormány elkötelezett amellett, hogy nem fog általános maszkhasználatot vagy fizikai távolságtartási korlátozásokat előírni már. Pedig a kötelező maszkhasználat a Magyar Tudományos Akadémia szerint is ezrek életét menthetné meg az országban.

Az elmúlt napokban napi kétezer első oltás tempójára lassult az oltási program. Előző nap is alig kétezer első oltást adtak be, így jelenleg kevesebb mint 5 millió 914 ezer ember kapott az országban legalább egy oltást. A kormány hónapok óta nem közli a regisztráltak számát.

Hazai vállalati mérés

A Videoton vállalati mérései szerint a dolgozóknál leghatékonyabbak az mRNS-vakcinák voltak, mint a Pfizer és a Moderna. Erős védelmet nyújtanak az adenovírusos technológiák is, mint például az AstraZeneca vagy a Szputnyik.

A Sinpoharm oltása volt a legkevésbé hatékony, különösen az időseknél, náluk különösen fontos lehet a harmadik oltás. A Janssen termékét túl kevesen kapták.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG